Đukanović: Srbija pokušava da diriguje Crnoj Gori, BiH, Kosovu i Makedoniji

Preporučujemo

Predsjednički kandidat Demokratske partije socijalista Crne Gore (DPS) Milo Đukanović poručio je večeras da je Crna Gora “prijatelj pristojnoj, građanskoj Srbiji i ljuti neprijatelj velikosrpkom nacionalizmu“.

Aktuelni crnogorski predsjednik je u direktnom TV sučeljavanju sa kandidatom Demokratskog fronta (DF) Andrijom Mandićem, uoči izbora 19. marta, kazao da se region „suočava sa agresijom velikosrpskog nacionalizma“.

Đukanović odbacio optužbe
Ocijenio je da je lider Fronta promoter te politike u Crnoj Gori, prenosi Danas.

S druge strane, lider DF-a je optužio Đukanovića za „antisrpstvo i mržnju“ prema Srbima i Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC).

Mandić je kazao da je Đukanović Srbiju proglasio neprijateljem Crne Gore. Tvrdi da je podijelio Crnu Goru „u okviru pravoslavnog bića“. Kaže da je to “opasno jer danas ta linija ide kroz porodicu”.

„Srbija nas ne doživljava kao svog neprijatelja. Ne znam zašto ste se vi opredijelili za varijantu da Srbiju proglasite neprijateljem Crne Gore.

To nije pametno i nije dobro. Mi nikada nikakvih nesporazuma nismo imali sa Srbijom“, kazao je Mandić.

Đukanović je odbacio Mandićeve optužbe. Ocijenio je da Srbija “pokušava da uredi život ne samo Crnoj Gori, nego BiH, Kosovu i Makedoniji“.

Vjeruje u multietničku demokratiju
„Ja sam neko ko zajedno s još jednim brojem ljudi snažno vjeruje u multietničku demokratiju u regionu. Naspram toga postoje politike velikodržavnih nacionalizama koje vjeruju da treba promijeniti granice i homogenizovati stanovištvo svake od država u nacionalnom i vjerskom smislu“, rekao je Đukanović.

Dodao je da zbog toga „ideolozi Velike Srbije misle da treba da upravljaju životom Srba izvan Srbije“.

„To je on što ste vi pozdravili na kongresu Putinove partije kada je govorio da je zadovoljan što ima vojsku koja može da pomogne Srbima izvan granica Srbije“, stav je Đukanovića.

Po njegovim riječima, ko god pokušava da kontroliše život svojih sunarodnika u drugim državama, ruši suverenost tih država i ugrožava odnose u regionu.

Najnovije

Gruzija optužila trojicu srpskih državljana da su pripremali Gruzijce za državni udar krajem godine

Služba državne sigurnosti Gruzije saopćila je da su trojica srpskih državljana koji su posjetili Gruziju krajem septembra održali obuku...