- Advertisement -

Do kada CIK mora imati novac da bi Opći izbori bili u oktobru

Preporučujemo

Novac za provođenje izbora mora biti osiguran u roku od 15 dana od donošenja odluke Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine o raspisivanju izbora, što je odredba Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, kazali su u CIK-u.

To znači da novac potreban za Opće izbore 2022. mora biti operativan do sredine maja imajući u vidu da CIK odluku o održavanju izbora donosi u prvoj sedmici maja.

U protivnom, pojasnili su u CIK-u, bit će kao i za lokalne izbore, odnosno morat će biti donesena odluka o odgodi izbora planiranih za oktobar.

U CIK-u su dodali da se novac za Opće izbore, prema Izbornom zakonu BiH, osigurava u budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza, što znači da ne dolazi u obzir finansiranje iz, naprimjer, entitetskih budžeta.

Ono što je još moguće, pojašnjavaju iz CIK-a, jeste da Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donese privremenu odluku kojom će biti osiguran novac.

Budžeta institucija BiH za ovu godinu još nema i na snazi je privremeno finasiranje za prva tri mjeseca ove godine, na osnovu kojeg su institucije BiH funkcionirale i cijelu prošlu godinu.

Međutim, iako je sredina maja krajnji rok za osiguranje novca za Opće izbore 2022, sredstva su potrebna i ranije.

Naime, kako nam je rečeno, za sutra je planirana sjednica CIK-a na kojoj treba biti donesena odluka o raspisivanju javnog poziva za sklapanje okvirnog sporazuma, između ostalog, za štampanje glasačkih listića.

– Ugovor se ne može potpisati ako nema osiguranih sredstava – dodali su iz CIK-a.

Dio Izbornog zakona BiH

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je sredstva za Opće izbore, ili barem jedan dio, pokušala osigurati kroz Operativni plan za prvi kvartal ove godine, koji je urađen jer je na snazi privremeno finansiranje institucija BiH koje i važi samo za kvartal.

Kako je saopćeno danas iz CIK-a, Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine taj plan nije odobrilo.

Iz CIK-a su pojasnili da su, u skladu sa instrukcijom Ministarstva finansija i trezora, a s obzirom na to da se ne radi o novim programima i aktivnostima (koje inače nije dozvoljeno finansirati iz privremenog finansiranja), dostavili operativni plan u iznosu od oko 1,8 miliona KM, što je propisana četvrtina iznosa kojeg su imali na raspolaganju 2020. godine na koju se, prema nekim obrazloženjima, “veže” privremeno finansiranje. Dio tog novca, nešto više od milion KM, išlo bi za izbore s obzirom na to da je toliko bilo predviđeno za provedbu lokalnih izbora 2020.

– Ministarstvo finansija i trezora BiH nije odobrilo operativni/dinamički plan Centralne izborne komisije BiH koji je uključivao program posebne namjene “Opći izbori”, tumačeći da se u konkretnom slučaju radi o “novom programu posebne namjene”, što po mišljenju Centralne izborne komisije BiH nikako ne može biti slučaj.

Shodno navedenom, Kolegij Centralne izborne komisije BiH je dao nalog Sekretarijatu CIK-a da sačini novi operativni/dinamički plan koji će biti dostavljen Ministarstvu finansija i trezora BiH, kao i na znanje članovima Vijeća ministara BiH, Uredu Visokog predstavnika u BiH, Vijeću za implementaciju mira, Misiji EU u BiH i Misiji OSCE u BiH – saopćeno je iz CIK-a danas.

 

 

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

U subotu borilački spektakl u Bosanskoj dolini piramida “Pyramid Cup 2022”

Taekwondo kolektiv Bosna iz Visokog ovog vikenda organizuje Međunarodno otvoreno prvenstvo u taekwondou "Pyramid Cup 2022" Visoko, a ovaj...