Dodik: EU je sankcionišući Rusiju, politiku kažnjavanja proširila i na Srbiju, ali i Republiku Srpsku

Preporučujemo

Nakon što su članice Evropske unije izglasale osmi paket sankcija Rusiji, srbija više neće moći uvoziti rusku naftu preko gasovod Janaf. Ova odluka izazvala je ogorčenje srbijanskih zvaničnika, a pridružio im se i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

– Odluka EU donesena na zahtjev Hrvatske da blokira protok ruske nafte kroz jadranski gasovod i onemogući snabdijevanje Srbije ruskom naftom je neprihvatljiva, štetna i nepravedna. EU je sankcionišući Rusku Federaciju, politiku kažnjavanja proširila i na Srbiju, ali i region Balkana, a time i na Republiku Srpsku. Naftovod Janaf je neriješenog statusa – napisao je Dodik na Twitteru.

Rafinerija nafte Brod iz Republike Srpske, dodao je Dodik, uplatila je značajan iznos za izgradnju Janafa, što Hrvatska nikad nije uvažila, te je uzurpirala prava i imovinu naftovoda.

– Pravo je vrijeme da se ovo pitanje stavi na dnevni red i utvrdi prava struktura vlasništva naftovoda – zaključio je Dodik.

Podsjećamo, Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić danas je po dolasku na samit Evropske političke zajednice ironično rekao da on uopće ne krivi Hrvatsku za onemogućavanje uvoza ruske nafte.

– Hrvatska je samo radila svoj posao, koji radi već više desetljeća, od 1941. – kazao je Vučić aludirajući na ustaški režim.

Najnovije

Stoltenberg: Putin želi iskoristiti zimu kao ratno oružje

Rusija će vjerojatno nastaviti napadati ukrajinsku elektroenergetsku mrežu, plinsku infrastrukturu i osnovne usluge za ljude, rekao je u ponedjeljak...