Dodik: FBiH ima više od 100 haubica koje mogu biti upotrijebljene za ‘ne daj bože’

Preporučujemo

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je Predsjedništvo BiH promijenilo odluku o uništavanju dijela naoružanja u Federaciji BiH, tako da, prema njegovim riječima, u FBiH trenutno, između ostalog, postoji i više od sto haubica koje mogu u svako vrijeme biti upotrijebljene.

“Predsjedništvo BiH je 2015. godine promijenilo raniju donesenu odluku u vezi s programom Opremi i obuči o uništavanju značajne količine naoružanja i vojne opreme u FBiH i novom odlukom izuzelo od uništenja dio naoružanja”, rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.

- -

On je istaknuo da su sve podvale koje se čine s pričama o paravojsci i “strašnom naoružavanju” policije Republike Srpske u funkciji da se sakrije ogromna količina oružja koju posjeduje FBiH.

“Predstavnici Saveza za promjene, ojačavajući bosansku liniju i izdajnički se odnoseći prema Republici Srpskoj, donijeli su odluku da se ne uništi oružje iz programa Opremi i obuči u FBiH”, naveo je Dodik.

On je podsjetio da je odluka o uništavanju tog naoružanja donesena 2010. godine kada je član Predsjedništva bio Nebojša Radmanović, a predsjedavajući Haris Silajdžić, piše radiosarajevo.ba.

Tadašnjom odlukom, pojasnio je Dodik, više od 30.000 pušaka, 105 haubica i drugog oružja Armije RBiH trebalo je biti uništeno.

- -

“Silajdžić je potpisao tu odluku. Kasnije je tadašnji ministar odbrane BiH Selmo Cikotić napravio izvršno rješenje i dao nalog da se sve uništi. Uništena je određena količina pušaka, a nije uništena nijedna haubica”, istakao je Dodik.

Dodik je napomenuo da postoje dokumenti u kojima se vidi da je član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić propustio spriječiti donošenje odluke o izuzimanju od uništenja naoružnja.

“To je jedna neodgovorna odluka i o tome treba da pričamo. Sada negdje u FBiH postoji sto i nešto haubica koje su spremne i mogu da budu upotrijebljene za ‘ne daj bože'”, upozorio je predsjednik Republike Srpske.

Najnovije

Bećirović uoči puta za New York: Istina i presude se ne mogu sakriti

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i član Željko Komšić sutra putuju u New York. Tamo će u četvrtak...