Dodik: Ivanić je imao niz propusta, Izetbegović je nemoćan, BiH želim mir i nisam za nasilje

preporučujemo

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Bosni i Hercegovini želi mir, da nije ni za kakvu vrstu nasilja, ali da ga u političkom smislu niko ne može spriječiti da se bori za interese RS.

Govoreći o izjavi bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da Dodik provocira rat, Dodik je rekao da se “ne peca na priče o ratu”, te da je povod za ovakve izjave Izetbegovićeva nemoć.

“Ne smijemo da pokleknemo pod pritiscima velikih sila koje govore kako Bosna treba da nam bude nadređena, jer smo mi nadređeni Bosni i Hercegovini – takva je ustavna pozicija, to piše u Dejtonu i za to se zalažemo”, rekao je Dodik gostujući u emisiji “Pravac” na kanalu Pink3.

Optužio je člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića da je imao niz propusta zbog lijenosti i konformizma.

“Jedan od tih propusta je sljedeći: 2010. godine donijeli smo odluku o uništenju naoružanja koje su Amerikanci dali federalnim muslimanskim i hrvatskim vojnicima neposredno nakon rata. Bilo je opstrukcija i nijedna haubica nije dirnuta. Ivanić je nakon ulaska u Predsjedništvo servirao odluku o izuzimanju uništenja teškog naoružanja. Onda je problem naše naoružavanje policije”, kaže Dodik.

Govoreći o saradnji sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Dodik ističe da je sve što je Vučić preuzeo na sebe i sproveo u djelo.

“Srbija izvršava svoje obaveze i Vučić stoji iza onoga što kaže. Već 14 godina sam predsjednik Vlade u RS, odnosno predsednik RS, mnogi su za to vrijeme bili na vlasti u Srbiji, ali ovo je ipak najbolji period saradnje Srbije i Republike Srpske”, istakao je Dodik.

Rekao je i kako bosanska obavještajna služba radi protiv interesa Srbije, a pod uticajem je turske službe i nekolicine zapadni, te da oni Srbiju doživljavaju kao najveću prijetnju.

“Srbija je navodno pod uticajem Rusa. Mislim da Ivanića to ne interesuje, dok je sve to pod uticajem Bakira Izetbegovića. Direktor obaveštajne službe je lični pratilac Alije Izetbegovića za vrijeme rata”, kaže Dodik.

Govoreći o svom nasljedniku na čelu RS kaže da ne bi bilo korektno da ga naslijedi Darko Mladić.

“On je dobar, pametan, politički obrazovan, ali sa njim ni ne razgovaram na tu temu. Imam aduta, ali moramo da dogovorimo i razgovaramo sa koalicionim partnerima”, kaže Dodik.

 

Najnovije

PRLJAVI PLAN U REŽIJI HDZ-a: Pokušali su Ceste Mostar preimenovati u Ceste Herceg-Bosne

Nadzorni odbor Dioničkog društva Ceste Mostar, preduzeća koje je u većinskom vlasništvu Vlade Federacije BiH, predložio je skupštini tog...