Dodik: Mađarska će glasati protiv rezolucije o Srebrenici

Preporučujemo

Mađarska će glasati protiv rezolucije o Srebrenici, izjavio je ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peter Szijjarto na konferenciji za novinare nakon održanih sastanaka u Budimpešti.

Szijjarto je istakao da “ta rezolucija namjerno ili nenamjerno demonizira cijeli srpski narod za tragediju u Srebrenici”.

- -

– BiH je napravila ozbiljne iskorake na putu evropske integracije. U martu je odlučeno da se započne pregovarački proces o pridruživanju EU. Važno je da svi entiteti i narodi u BiH daju svoj doprinos. Tu harmoniju koja se stvorila u BiH i koja je dovela do saglasnosti po tom pitanju razbijena je jednostranim djelovanjem nelegitimnog visokog predstavnika koji je na svoju ruku izmijenio Izborni zakon. Tu stabilnu situaciju i razumijevanje u BiH može da poljulja i donošenje reziuolucije o Srebrenici u UN što bi dovelo do demoralizacije srpskog naroda. Mislimo da se treba prestati sa jačanjem tenzija i tim namjerama – rekao je Szijjarto.

On je ocijenio da je sredstvo za smirivanje tenzija pridruženje Balkana EU.

– Svjedoci smo da odluke EU dovode ne toliko do smirenja situacije već i do povećanja tenzija na Zapadnom Balkanu. Smatramo i da međunarodni politički učensici treba da završe svoje djelovanje u BiH, i da prestanu sa prijetnjama sankcijama i sa miješanjem u unutrašnje poslove BiH – poručio je Szijjarto.

Szijjarto je naveo da je sa Dodikom razgovarao o poslovima vanjske trgovine i opšte saradnje.

- -

– Mir na Balkanu je od osnovnog značaja za stabilnost cijele Evrope. Mađarska namjerava da učini sve da doprinese stabilnosti i miru na Zapadnom Balkanu i u Evropi – rekao je Szijjarto, prenosi RTRS.

Dodik: Hvala Mađarskoj na razumijevanju

Rezolucija o Srebrenici će paralizovati odnose u BiH i hvala Mađarskoj na razumijevanju po ovom pitanju, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik tokom konferencije za novinare sa Peterom Szijartom, ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske, u Budimpešti.

– Hvala Mađarskoj što će glasati protiv – naveo je Dodik.

Istakao je da će rezolucija destabilizovati i odnose u BiH.

– Sporno je što je i Njemačka sponzor te rezolucije – rekao je Dodik.

Dodik je kazao da Predsjedništvo BiH nije donijelo nikakvu odluku u vezi sa Srebrenicom.

– To je jednostrano urađeno od strane bošnjačkih predstavnika. A da bi se nešto pojavilo u Ujedinjenim nacijama, mora se donijeti odluka u zemlji. A to nije slučaj ovdje – jasan je Dodik.

Dodik je naveo da su odnosi Mađarske i RS veoma stabilni.

– Radujem se svim našim zajedničkim projektima i naši odnosi se realizuju u praktičnom smislu – izjavio je Dodik.

Najnovije

Bečarević pojasnio šta podrazumijeva dogovor između SBiH-a, SDA i DF-a za lokalne izbore

Almir Bečarević, predsjednik Kantonalnog odbora Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) u emisiji na N1 je pojasnio šta zapravo...