Dodik negirao Dan državnosti BiH i žestoko izvrijeđao Izetbegovića: Njegovi djedovi su bili u Handžar diviziji, a moji u partizanima, i sad kao ja…

Preporučujemo

Nepodnošljivo je da potomci onih koji su bili pripadnici handžar divizije, poput Bakira Izetbegovića, hrvatsko cvijeće kako su ih zvali, danas govore o ZAVNOBiH-u i antifašističkoj prošlosti svog naroda, a ja, čija su oba djeda bila u partiznaskom pokretu, kao eto ne njegujem antifašističke vrijednosti, rekao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da “25. novembar nije Dan državnosti BiH, čak ni svojom simbolikom on to ne bi mogao biti i da su svi u BiH, a nisu, pristali da se taj datum obilježava kao takav”.

– Ako nema AVNOЈ-a, a nema, onda nema ni ZAVNOBiH-a na koji se političko Sarajevo godinama poziva, poručio je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske kaže da je “srpski narod u antifašističkoj borbi podnio najveće žrtve i tu činjenicu ne treba dokazivati, ali izgleda da je nekima stalo da dokazuju antifašističku prošlost svog naroda koja je i te kako bila, i jeste upitna”.

– Nepodnošljivo je da potomci onih koji su bili pripadnici handžar divizije, poput Bakira Izetbegovića, hrvatsko cvijeće kako su ih zvali, danas govore o ZAVNOBiH-u i antifašističkoj prošlosti svog naroda, a ja, čija su oba djeda bila u partiznaskom pokretu, kao eto ne njegujem antifašističke vrijednosti. I ne samo ja, nego hiljade srpskih porodica koje su potomci žrtava fašizma, naglasio je Dodik, prenosi RTRS.

On je ocijenio da je to “antifašizam po sarajevskom modelu u kojem Republika Srpska ne može i neće učestvovati”.

Najnovije

Stoltenberg: Putin želi iskoristiti zimu kao ratno oružje

Rusija će vjerojatno nastaviti napadati ukrajinsku elektroenergetsku mrežu, plinsku infrastrukturu i osnovne usluge za ljude, rekao je u ponedjeljak...