Dodik o presudi kojom šume pripadaju BiH: U RS-u treba poništiti sve

preporučujemo

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je danas, povodom odluke Ustavnog suda BiH da šume koje se nalaze u Republici Srpskoj nisu njeno vlasništvo, pozvao da svi donosioci odluka u Narodnoj skupštini Republike Srpske ponište sve što je izvan Ustava i Dejtonskog sporazuma.

“Pozivam sve ljude u RS da shvate ozbiljnost situacije, a one koji donose odluke da se okupimo i idemo u Narodnu skupštinu i da sve što je van Ustava poništimo u RS-u, da kažemo da hoćemo da prihvatimo dejtonsku BiH”, rekao je Dodik.

Komentarišući to što je Ustavni sud BiH utvrdio da pojedine odredbe Zakona o šumama RS nisu u skladu sa Ustavom BiH, i to u dijelu u kojem se navodi da su šume vlasništvo entiteta, Dodik je ocijenio da se briselske diplomate uvijek nešto žure i “guraju svoje”.

“Uvijek su u svim preporukama koje smo imali do sada iz EU, uvijek je to bilo ono što smo mogli da čujemo ranije u Sarajevu da je naznačeno da će baš tako biti i taj zahtjev da nam ispostave. Nemojte vi da nam pravite zemlju. U toj BiH mi nećemo da budemo”, rekao je Dodik.

Inače, danas je održana sjednica Ustavnog suda u Mostaru na kojoj je definitivno utvrđeno da je titular šuma u RS-u država Bosna i Hercegovina, odnosno da su šume državna imovina.

Ovaj problem je i ranije bio na stolu, međutim iz RS-a su ignorisali ranije odluke ustavnog suda, kao i visokog predstavnika u BiH koji je donio privremeni zakon o zabrani raspolaganja državnom imovinom, do donošenja rješenja.

Najnovije

Šarović: Dodik treba ozbiljno da se zamisli nakon izjave Aleksandra Vučića o BiH

Nakon sastanka lidera stranaka opozicije iz Republike Srpske, novinarima se obratio predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović. Tri su...