Dodik o “Zajednici srpskih opština” na Kosovu: To će jednog dana biti Republika Srpska

Preporučujemo

Predsjednik entiteta RS Milorad Dodik rekao je da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uspio da pitanje Kosova iz gubitničke pozicije vrati na dnevni red i fokus interesovanja, te naglasio da Srbi moraju da budu jedinstveni i da se okupe oko pregovaranja.

“Ono što mora da se ima u vidu jeste to da se sagledaju posljedice koje smo mogli da čujemo za Kosovo, a to je da će se prekinuti evropski put, da će se zaustaviti investicije, uvesti vize ponovo. To su ozbiljne posljedice”, napomenuo je Dodik.

Prema njegovim riječima, posljedice bi mogle da promijene ekonomski, socijalni i geopolitički položaj za Srbe.

On je rekao i da su pojačane prijetnje Zapada i vidi se ojačana pozicija Njemačke.

“Njemačke koja je antisrpska na tom prostoru Balkana. Ona je uvijek bila antisrpska, nije bila racionalna, realna i uvijek je bila protiv Srba. Tako je i u ovom slučaju vezano za Kosovo”, naglasio je Dodik.

Kada je riječ o “Zajednici srpskih opština”, Dodik napominje da je “dobro što pričaju o Republici Srpskoj”, međutim, navodi on, Albanci često kažu da ne žele Republiku Srpsku na teritoriji Kosova.

“To je baš dobro što tako govore, to će jednog dana i biti Republika Srpska. Mislim to u suštinskom značaju. Eto, zvat će se Zajednica srpskih opština, imat će izvršne funkcije vlasti kao što ima RS, specijalne odnose sa Srbijom kao što ima RS. To je njima problem i sva priča je u tome”, zaključuje Dodik.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je sinoć da mu je na sastanku sa međunarodnom petorkom rečeno da Srbija mora da prihvati njihov prijedlog o normalizaciji odnosa sa Kosovom jer će u suprotnom biti suočena sa prekidom procesa evropskih integracija, zaustavljanem i povlačenjem investicija i sa svim sveobuhvatnim mjerama koje će nanijeti veliku štetu zemlji.

Najnovije

Šef UN-a razočaran nakon propalog poziva na primirje u Gazi, ogorčen na Vijeće sigurnosti

Glavni sekretar UN-a Antonio Guterres izrazio je u nedjelju žaljenje zbog neuspjeha Vijeća sigurnosti UN-a da pozove na prekid...