Dodik otvorio trg “9. januar”: Ovo je historijski značaj za srpski narod

Preporučujemo

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i načelnik Općine Laktaši Ranko Karapetrović otvorili su danas u ovom mjestu Trg “9. januar”, povodom obilježavanja neustavnog Dana Republike Srpske, piše radiosarajevo.ba.

Dodik je poručio da je 9. januar od historijskog značaja za srpski narod jer je to ostvarenje ideje ne samo savremene generacije ratnika i političara koji su stvarali Republiku Srpsku, nego je to ideja koja je slobodarski živjela kod naših predaka, a koji su se borili za slobodu srpskog naroda.

- -

“Republika Srpska je prvi državni oblik koji imaju Srbi s ove strane Drine. Ovo je prvi put da imamo mogućnost da svoj patriotizam iskažemo ne samo prema Srbiji, nego i prema Srpskoj”, rekao je Dodik obraćajući se okupljenim građanima u Laktašima.

On je naglasio da je stvaranjem RS-a stvorena prilika da srpski narod ima dvije ljubavi – Republiku Srpsku i Srbiju, te poručio da se to ne smije napustiti, bez obzira na izazove.

Predsjednik RS-a je podsjetio da je prije 26 godina učestvovao u donošenju odluka o stvaranju Republike Srpske koja je prošla teške historijske trenutke, od rata, pa do mnogih nasrtaja na njen politički suverenitet.

On je podsjetio da mnogi pokušavaju osporiti 9. januar kao datum stvaranja RS-a, te poručio da je važno da srpski narod bude okupljen oko ovog datuma i ne dozvoli da mu drugi određuju kada je manji bh. entitet rođen i kako njene institucije trebaju raditi, jer bi time budućnost RS-a bila neizvjesna.

- -

“Dajete mi snagu, volju da u ovom danu još više, u ime vas, u ime Republike Srpske i onih koji su je stvorili i dali svoje živote za nju, iskažem svoju prvrženost ideji koja se zove Republika Srpska”, naglasio je Dodik.

Dodik je izrazio zadovoljstvo što su Laktaši prva lokalna zajednica koja je realizirala inicijativu da se trgu ili ulici da naziv “9. januar”.

On je rekao da je odlukom da se trg ispred zgrade Općine Laktaši nazove po 9. januaru pokazano poštovanje prema svim koji su živote položili u temelje Republike Srpske.

Predsjednik Mladih socijaldemokrata opštine Laktaši Živko Milunović rekao je da su mladi SNSD – a podržali inicijativu predsjednika Srpske da se trgovima ili ulicama u Srpskoj da naziv “9. januar”.

“Oko 200 mladih socijaldemokrata došlo je na otvaranje trga, time pokazujemo da je Republika Srpska jaka i stabilna i da ćemo da slavimo Dan Republike i narednih godina”, naglasio je Milunović.

Na 26. rođendan Republike Srpske, otvaranju Trga “9. januar” u Laktašima prisustvovali su zvaničnici i građani.

 

Najnovije

Stoltenberg: NATO će preuzeti veću ulogu u koordinaciji vojne pomoći Kijevu

NATO će preuzeti veću ulogu u koordinaciji opskrbe Ukrajine oružjem, saopćio je danas Savez, preuzimajući dužnost od SAD-a u...