Dodik pohvalio partnere u vlasti što su omogućili da proruski aktivisti mogu ući u BiH

Preporučujemo

Republika Srpska zalagala se za rješavanje pitanja ukidanja zabrane ulaska u Bosnu i Hercegovinu profesoru Milošu Koviću i advokatu Goranu Petronijeviću i to nije bilo teško jer je odluka o zabrani bila mimo prava, zakona, Ustava i međunarodnih konvencija o slobodama čovjeka, izjavio je danas predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik.

– Mi smo odmah nakon konstituisanja novih vlasti htjeli da preispitamo sve ono loše, nakaradno što je urađeno ranije. Nesumnjivo je mnogo toga bilo u obavještajnom sektoru gdje je Osmica i ta struktura, i nažalost neki Srbi koji su ga pratili, donosili sramne odluke koje nisu imale nikakvog smisla. One su bile motivisane muslimanskim potrebama da se bilo koji srpski autoritet pojavi na ovim prostorima, pa tako i zabrana ulaska profesoru Koviću.

Drago mi je što je struktura s kojom sada sarađujemo to razumjela da to nema nikakvog smisla i da to treba biti ukinuto. Ovo ne bi moglo da nije bilo koordinacije. Naravno da se RS za ovo zalagala i tražila da se riješi kao jednog od najvažnijih pitanja – rekao je Dodik komentarišući odluku OSA-e da ukine mjeru zabrane ulaska u BiH proruskim aktivistima Milošu Koviću i Goranu Petronijeviću.

Obavještajno-sigurnosna agencija BiH u vrijeme dok je na njenom čelu bio Osman Mehmedagić, Petronijevića i Kovića je proglasila osobama koje predstavljaju prijetnju po nacionalnu sigurnosti naše države i bio im je zabranjen ulazak na teritoriju BiH.

Dolaskom nove vlasti i promjenama na čelu OSA-e koju sada vodi Almir Džuvo, odlučeno je da advokat osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića i svjedok odbrane osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića mogu nesmetano ući u BiH.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac danas se na Instagramu pohvalio susretom sa Kovićem. Uz fotografiju je napisao:

– Susret sa profesorom Milošem Kovićem u Leskovcu na putu za Skoplje. Čast i zadovoljstvo je razgovarati sa ovim velikim patriotom. Kao što je i sam rekao, povlačenje zabrane o njegovom ulasku u BiH dokaz je suvereniteta Republike Srpske. Vrata Srpske su otvorena za sve dobre ljude. Profesore, dobrodošli u Republiku Srpsku!

Najnovije

SIPA objavila detalje akcije ‘Plug’: Oduzeto oko 1.000 kilograma duhana za nargilu, uhapšeno 12 osoba

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u utorak su, u sklopu operativne akcije "Plug", na području...