Dodik prošle godine pomilovao tri osobe, među njima i Banjalučanin osuđen za “gepekovanje” sugrađanina

Preporučujemo

Predsjednik RS-a Milorad Dodik prošle godine pomilovao je troje osuđenika koje je na zatvorske kazne osudio Okružni sud Banja Luka.
Pomilovani su osuđeni za krivična djela – ugrožavanje javnog saobraćaja, zloupotreba ovlaštenja u privredi, te iznuda u stjecaju sa krivičnim djelom teška tjelesna povreda.
Kako se navodi u informaciji o pomilovanjima za 2023. godinu, Dodik je pomilovao Banjalučanina Ognjena Mrđu (36) kojeg je Okružni sud u Banjoj Luci 2017. godine osudio na dvije godine i sedam mjeseci zatvora zbog krivičnog djela ucjena u stjecaju sa krivičnim djelima teška tjelesna povreda i nedozvoljena trgovina i promet oružja ili eksplozivnih materija. Presudu Mrđi potvrdio je Vrhovni sud RS-a.

– Neizdržani dio kazne se zamjenjuje uvjetnom osudom. Mišljenje Okružnog suda Banja Luka je negativno, a mišljenje ministarstva pravde RS-a pozitivno – navodi se u odluci o pomilovanju.
Faktor je ranije pisao o presudi Mrđi. U njoj se navodi da je od sugrađanina Davora M. utjerivao dug od 70 KM i 2016. godine ga pretukao u jednom banjalučkom kafiću, a onda ga zajedno sa A. P. ugurao u prtljažnik automobila BMW, te odvezao u naselje Ponir. Tu mu je nastavio prijetiti da će ga ubiti i tukao ga, a zatim ga skinuo golog, uzeo mu garderobu, mobilni telefon i još neke lične stvari, te ga gurnuo niz brdo.
Osim njega, Dodik je pomilovao i Branka Trivunovića (52) iz Glamoča kojeg je Okružni sud Banja Luka 2020. godine osudio na dvije godine zatvora i zabranu upravljanja vozilom C kategorije u trajanju od jedne godine zbog ugrožavanja javnog saobraćaja. Njemu je kazna zamijenjena uvjetnom, a pozitivno mišljenje dali su i sud i ministarstvo.
Trivunović je osuđen jer je pijan izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je poginuo njegov suvozač. Nesreća se dogodila u julu 2019. godine kod Šipova, a utvrđeno je da je upravljao vozilom u stanju teškog pijanstva sa 2,15 promila alkohola.
Treća osoba koju je predsjednik RS-a pomilovao je Desa Marić (49) iz Kotor-Varoši. Nju je u februaru 2020. godine Osnovni sud Banja Luka osudio na godinu i šest mjeseci zatvora zbog krivičnog djela zloupotreba ovlaštenja u privredi, a Okružni sud Banja Luka je u novembru 2021. godine potvrdio ovu presudu.
Njoj je kazna zatvora u potpunosti zamijenjena uvjetnom osudom.

Najnovije

Nana Derviša najstarija Bosanka na hadžu: Hadž moraš doživjeti, te se ljepote ne mogu opričati

Derviša Huseinagić iz Gradačca koja ima 87 godina, najstarija je osoba koje će ove godine obaviti hadž iz Bosne...