Dodik rekao da je BiH utočište “islamskih ekstremista”

Preporučujemo

Iz EU smo dobili jasnu poruku da podržava dijalog i domaća rješenja i to smo pozdravili, jer je to jedini način da BiH profunkcionira, rekao je predsjednik RS Milorad Dodik.

– Dobro smo analizirali sve što je u posljednjih nekoliko dana rečeno i dogovoreno. Zaključak je da trojka nema nikakvo rješenje niti program i da su njeni predstavnici potpuno pogubljeni i nespremni za nastavak evropske priče.

- -

Osim narativa koji nikome ne koristi kako je RS kriv za sve, nismo čuli šta je tačno problem u ponuđenim rješenjima, osim što se ona ne dopadaju Amerikancima, koji opet nemaju nikakve veze s evropskim putem – kazao je Dodik.

On je ponovio “da BiH svoj status može da gradi samo na dogovoru svih predstavnika naroda, poštujući Ustav i zakone”.

– Taj njen status je dotakao samo dno pod uticajem stranog faktora i taj status se može popraviti samo domaćim rješenjima – naveo je Dodik.

Dodik je poručio kako je vrijeme da sve stranke na vlasti preuzmu odgovornost.

- -

– To je ono što nam u svojim saopštenjima stalno govore i EU i sve strane ambasade. Slažem se, došlo je to vrijeme i zato nikakvo uplitanje sa strane ne dolazi u obzir.

Trojka neka se smisli da li će se povući pod pritiskom Amerikanaca. Rasturili su nam institucije, omogućili kriminalno djelovanje na mjestima koja bi trebalo da predstavljaju najviša pravosudna tijela, a sad nam ti Amerikanci opet drže predavanja kako ćemo i šta ćemo da radimo – dodao je on.

Ponovo je optužio Amerikance za uplitanje u rad pravosudnih institucija.

– Prvi put tako što su omogućili da se pravosudne institucije oforme na neustavan način, a drugi kada su u njih instalirali ljude sumnjive prošlosti i upitnog morala. Rezultate njihovog uplitanja gledamo u neustavnom sudu. I ptice na grani znaju zašto su pokrenuli proces protiv mene.

Zna to svaki čovjek. Sutra mogu pokucati na bilo čija vrata i reći ovo je naše. Navikli su da se njihovo nasilje i zvjerstva ne propituju i to je ta sila koju RS dobro poznaje, ali neće joj dozvoliti da pobijedi. Ne možemo i nećemo dozvoliti da odlučuju umjesto nas – istakao je Dodik.

Dodao je da niko nema pravo da odstupi od ove borbe.

– Sve njihove laži neće zamaskirati to što rade. Svi znaju da oni nikada nisu pomogli nikome ako nije bio u pitanju neki njihov interes.

Na strani su Bošnjaka jer ih je lako kontrolirati. I njih će iscijediti kao limun i na kraju ih predstaviti kao radikalne islamiste. Јasno je da u BiH postoje radikalne islamske formacije koje imaju podršku u Islamskoj zajednici. Nerješavanjem tog pitanja, cijela BiH je izložena opasnosti – izjavio je Dodik.

Kazao je da nekome odgovara da se u BiH o tome šuti i zato ispaštaju svi ostali “muslimani” koji žive u BiH.

– Zbog toga što ne kažnjavaju zločince, cijeli narod je označen kao takav i to je problem s kojim će se predstavnici Bošnjaka u budućnosti morati suočiti. Iz Evrope smo slušali te poruke. Kada se pažljivije iščita, jasno je da je lakše reći da je RS kriv, nego da postoji strah od BiH koja je utočište islamskih ekstremista – poručio je Dodik.

Najnovije

Ruski diplomata: ‘Zapad preko Bošnjaka želi pokoriti Srbe u BiH’

Stalni predstavnik Rusije pri UN-u Vasilij Nebenzja komentirao je situaciju na Balkanu te je za posljednja dešavanja i tenzije...