Dodik: Rizikujemo mogućnost scenarija sa sjevera Kosova i Metohije ako se stranke iz RS ne prijave na izbore

Preporučujemo

Predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik najavio je da će sutra biti održan sastanak koalicionih partnera u RS na kojem će odlučivati o izborima u Bosni i Hercegovini.

Dodik je napomenuo da je BiH nametnut Izborni zakon, te da je Republika Srpska jasno rekla da ga ne želi.

- -

“Možda smo malo kasno krenuli sa donošenjem Izbornog zakona Republike Srpske da bi mogli stići na ove izbore. Očigledno se to neće desiti jer imamo proceduru u Vijeću naroda i vjerovatno u Ustavnom sudu”, rekao je Dodik novinarima u Budimpešti.

Sa druge strane, kaže Dodik, ako se stranke iz RS ne prijave na izbore, rizikuju mogućnost scenarija sa sjevera Kosova i Metohije, kada Srbi nisu izašli na izbore, a izbori su proglašeni legitimnim.

“To nije nikakvo popuštanje, niti davanje značaja Christianu Schmidtu, nikakvo povinovanje zapadnim stranama. Dugoročno gledano mislim da treba da radimo protiv onoga što je njihova namjera, a nekad to podrazumijeva uključivanje u taj proces. Mislim da ljudi to razumiju”, kazao je Dodik.

Najnovije

Pao snijeg u Sloveniji

Sloveniju je danas prešao hladni front koji je donio niže temperature, ali i, kako su ranije prognozirali meteorolozi, junski...