Dodik: RS uskoro prekida kontakt sa ambasdama SAD-a i Velike Britanije

Preporučujemo

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik objavio je kako je na sastanku vladajuće koalicije u RS-u dogovoreno da se sačini odluka koju će usvojiti Vlada RS-a i Narodna skupština tog entiteta o prekidu kontakta sa ambasadama SAD-a i Velike Britanije u BiH.

Navodno se već formira tim koji će sačiniti sveobuhvatnu informaciju o “antidejtonskom djelovanju američkih i britanskih diplomata i ambasada, kao i njihovom miješanju u unutrašnje stvari BiH”.

“Dejtonski sporazum nisu potpisale SAD ni Velika Britanija, oni nisu ti koji bi mogli da tumače Dejtonski sporazum jer je to stvar strana potpisnica sporazuma i njegovih aneksa.Američke i britanske diplomate i ambasade sistematski ruše Ustav BiH i druge anekse”, istakao je Dodik.

Smatra da ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy “otvoreno podržava pozivanje na oružje muslimana u BiH”.

Iz vladajuće koalicije smatraju da je takvo ponašanje “direktan udarac mogućem pomirenju u BiH”.

“Stoga smo prisiljeni da obustavimo sve kontakte sa navedenim predstavnicima ambasada. Kontakte će obustaviti predstavnici vlasti u Republici Srpskoj i predstavnici Srba na nivou BiH, od Predsjedništva BiH, Vijeća ministara, Parlamentarne skupštine”, najavio je lider SNSD-a.

Očekuje se da će Vlada RS-a takvu odluku donijeti naredne sedmice te da će je Narodna skupština usvojiti na prvom narednom redovnom zasjedanju, ali da je moguće povodom ovog pitanja organizirati i vanrednu sjednicu.

“Na ovo su nas prisilile američka i britanska strana, jer očigledno da pored svih dosadašnjih kršenja Dejtonskog sporazuma, a pogotovo Aneksa 4 i Aneksa 10, pripremaju još jednu prevaru i otimačinu u vezi s imovinom, koja nesumnjivo i bez dileme pripada Republici Srpskoj. Bilo kakvo preduzimanje mjera navedenih neprijatelja srpskih interesa koje se tiču imovine Republike Srpske, dovešće do odluka koje će zaštititi njen suverenitet i dodatno izgraditi njen državni kapacitet”, rekao je Dodik.

Najnovije

Nepravedno otpušteni uposlenici Schwarz-a iz Cazina se uvjerili da i državne institucije rade protiv oštećenih zaposlenika

Firma DOO „Schwarz“ sa sjedištem u Cazinu nedavno je proslavila 25. godišnjicu poslovanja. Na društvenim mrežama objavili su svoj...