Dodik: Sarajevo me nije privlačilo ni kada su tamo bili Brega, Kusta, Nele, uvijek sam bio zagledan u Beograd

preporučujemo

 „Ne može nijedan drugi datum biti rođendan, sem dana na koji ste se rodili. Tako ni Dan RS ne može da bude nijedan drugi, već mora baš 9. januar. Već 26 godina proslavljamo dan odluke o stvaranju RS”, rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS, nakon što je u Banja Luci proslavljen 26. rođendan RS.

U razgovoru za „Politiku” Dodik kaže da se tog januarskog dana 1992. nije ratovalo i da su se nesretni prvi pucnji začuli tek nekoliko mjeseci poslije. U tome nalazi potvrdu da odluka o formiranju RS nije bila povod ni razlog za rat jer su sukobi počeli mjesecima poslije. Onda, kaže, kada su se muslimani odlučili na separatizam. „Srpska je mirnodopska tvorevina, koja je ono što je stvorila kasnije branila u ratu. I, naravno, odbranila”, navodi Dodik.

I sam priznaje da bi radije govorio o drugim temama umjesto stalnog vraćanja na nacionalne, pa poziva da se RS prestane osporavati pravo na stav, na šta je, kaže, nemoguće ćutati, što i ne planira da radi.

„Nažalost, žrtava je bilo na svim stranama, ali 30.000 srpskih žrtava ljudski su i moralni temelj RS. Uz žal za svakim stradalim čovjekom, na svakoj strani. Ali, da je bilo do nas i tadašnjeg rukovodstva, rata ne bi bilo”, kaže Dodik.

-Kada pogledate proslave u drugim državama malo ćete primjetitiu predsjednika, izuzev diplomata, ako nije jubilej. Nije važno ko je došao, narod se okupio i pokazao šta misli, a onaj ko to ne poštuje, neka kaže šta poštuje. Neće ni nas biti, na primjer, 4. jula kod onih koji drže do toga, ili na proslavama EU, ako već oni nisu htjeli kod nas, poručio je Dodik.

-Ako nemate elitu koja promoviše patriotizam, nema ni patriotizma, ne postoji. Srbi sada imaju Republiku Srpsku i naš patriotizam vezan je sada samo za RS i Srbiju.

-I zašto neko sada hoće meni da utuvi da ja ne mogu da osjećam ono što osjećam. Studirao sam i stalno bio u Beogradu, a u Sarajevo sam prvi put otišao službeno  kad sam izabran za načelnika Laktaša. I nikada me nije privukao, čak ni kada su tamo  bili Čola, Brega, Nele , Kusta, kaže Dodik i dodaje:

-Uvijek sam bio zagledan u Beograd, zašto to nekome smeta. Pitam se, zašto se mene uopšte tiče da li neko iz Tuzle voli Sarajevo, štaviše podržavam to. Prestanite već jednom, ljudi, ne može…”

(Index.ba)

Najnovije

SDP: Tražimo odgovor od EPBiH i Vlade FBiH zbog čega će doći do poskupljenja struje

Klub poslanika Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH) u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH održao je press-konferenciju na kojoj je poslanik...