Dodik: Schmidt fašističko smeće, Sarrazin ima imperijalističke zahtjeve

Preporučujemo

Predsjednik RS Milorad Dodik u intervjuu Srni je rekao da se ne može vjerovati u dobre namjere onih koji protivzakonito borave u zemlji kao što je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, koji je za političare u Republici Srpskoj rekao da su “majmuni u cirkusu”, te ukazao na njegovu prošlost i ‘odavanje počasti nacističkim oficirima iz Drugog svjetskog rata’.

“On je fašističko smeće koje je došlo ovdje da nama drži neku vrstu priče. Pogledaje njegovu biografiju. Zašto ja ne bih bio ponosan što su moj i jedan i drugi djed bili u partizanima, što je moja porodica stradala u Jasenovcu i na Kozari. Sada ja treba da kažem da je to bilo besmisleno, a da su ovi koji su njih ubijali, a to su Schmidtovi preci, bili u pravu. To nije i ne može da bude u redu”, naglasio je Dodik.

On je rekao da su djedovi brojnih zvaničnika Njemačke, ali i bivših visokih predstavnika u BiH bili u odijelima fašista kao oficiri.

“Moji djedovi su uticali na formiranje moje ličnosti, kao i priče o stradanju Srba na Kozari i stradanju ovog naroda ovdje”, rekao je Dodik.

On je naveo da i njemački izaslanik koji je boravio u BiH Manuel Sarrazin ima imperijalističke zahtjeve i koji hoće da potcijeni, ponizi i vlada.

“Njemačka traži da se na Kozari izgradi groblje gdje će se premjestiti posmrtni ostaci Nijemaca koji su poginuli u Drugom svjetskom ratu. Rekao sam da se to neće uraditi. I ja onda kao nisam dobar momak. Ovdje ste došli da ubijate naš narod. Sram vas bilo. Ubijali ste nas u prošlom vijeku i nikako da odustanete od toga”, naveo je Dodik.

On je dodao da su se “dobre namjere”, između ostalog SAD, Velike Britanije i Njemačke vidjele u Prvom i Drugom svjetskom ratu, NATO bombardovanju i oduzimanju Kosova.

“Da li ima nešto pozitivno? Ima li nešto što su uradili, a da je bilo fer prema Srbima? Oni ovdje žele da ne uspije ekonomija da bi dobili jeftinu radnu snagu”, istakao je Dodik.

Tragedija srpskog naroda je, naveo je on, bila u tome što su se u prošlosti prekomjerno uvažavali stranci, te im se davao značaj veći nego što su imali.

“To su trećerazredni ljudi i školovani su da dođu ovdje i pričaju istu priču. Smjenjuju se nakon nekoliko godina provedenih ovdje, ali svi na odlasku kažu da smo bili u pravu”, rekao je Dodik.

Najnovije

Šta američki State Department kaže o terorizmu u Bosni i Hercegovini

State Department, odnosno Ministarstvo vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država, objavilo je izvjetšaj o terorizmu u svijetu za 2022. godinu. U...