Dodik se sastao s Putinom: Požalio mu se na Zapad i opoziciju, pohvalio “odličnim odnosima” s Vučićem i Orbanom

Preporučujemo

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji se nalazi na listi sankcija SAD i Velike Britanije, susreo se sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, 21. februara u Republici Tatarstan, koja je u sastavu Ruske Federacije, javlja Radio-televizija Republike Srpske.

Radi se o četvrtom sastanku Dodika sa Putinom od početka ruske invazije na Ukrajinu, te ukupno njihovom desetom razgovoru od 2014. godine.

- -

“Potvrđujemo dobro odnose koje RS ima i gaji prema ruskoj državi i prema vama. Oni što mi radimo u sadašnjim okolnostima, odbijamo bilo kakvu mogućnost da se pridružimo sankcijama Zapada prema Rusiji. Pogotovo bez oklijevanja odibijamo da se pridružimo članstvu u NATO. Zapad kad je došao, odmah je privatizovao poslovne banke i sada biraju da li hoće da rade sa nama i to čine iz čistih političkih razloga “, rekao je Dodik, prenosi RTRS.

Požalio se Dodik Putinu i na to da se “stalno radi na podrivanju RS koje vrši opozicija i alternativne grupe”. Također, požalio se i na sankcije koje su mu izrečene, ali se pohvalio “odličnim odnosima sa Vučićem i Orbanom”.

Zbog ruske invazije na Ukrajinu koja je počela 24. februara 2022, Sjedinjene Države, Evropska unija, Velika Britanija i njihovi saveznici, uveli su niz sankcija protiv Rusije koje, pored ostalog, ciljaju privredu i finansijski sistem.

Iz Kancelarije visokog predstavnika (OHR) u BiH, povodom Dodikovog sastanka sa Putinom, za Radio Slobodna Evropa (RSE) je rečeno da se “BiH obavezala da slijedi sigurnosne i vanjskopolitičke smjernice EU”, kao zemlja kandidatkinja za članstvo u Evropskoj uniji (EU).

- -

“Ovo isključuje saradnju sa državama koje su pod sankcijama, kao i lične sastanke sa šefovima tih država”, ističu iz OHR-a.

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska jedan je od rijetkih zvaničnika koji se od početka invazije Rusije na Ukrajinu susreće sa ruskim i bjeloruskim zvaničnicima.

Najnovije

Na tržištu BiH: Toksini pronađeni u raženom brašnu porijeklom iz Litve

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje obaviještena...