Dodik se u društvu zvaničnika Srbije, RS-a i SPC-a prisjećao presuđenih ratnih zločinaca

Preporučujemo

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik večeras je u Beogradu u prisustvu zvaničnika RS-a, Srbije i Srpske pravoslavne crkve (SPC) ponovo uputio separatističke poruke kazavši, između ostalog, da je “RS stvorena da bude nezavisna” te je ponovo veličao presuđene ratne zločince.

Dodik je to govorio prilikom obraćanja na tradicionalnom prijemu povodom obilježavanja neustavnog Dana RS-a i 32 godine od donošenja njenog Ustava, a kojem je prisustvovao i Nikola Selaković, izaslanik predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

- -

Dodik je izjavio da je “RS definitivno država, koja samo nema stolicu u UN, jer joj je nisu dali.”

Nakon toga lider SNSD-a je prisutnima poručio da se “treba sjetiti onih koji su tu bili prilikom osnivanja Republike Srpske, poput prvog predsjednika Radovana Karadžića, prvog predsjednika Narodne skupštine Momčila Krajišnika, kao i potpredsjednika Biljane Plavšić i Nikole Koljevića.”

Zatim je poručio da ne treba zaboraviti i one koji su danas u zatvorima, poput Radovana Karadžića i generala Ratka Mladića, čiji sin Darko Mladić je večeras prisustvovao ovom prijemu.

Sve osobe koje je večeras nabrojao Milorad Dodik odnosno one kojih se prisjećao su osuđene za najteže ratne zločine pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu.

- -

Radovan Karadžić je osuđen na doživotni zatvor (zbog genocida, zločina protiv čovječnosti te kršenje zakona i običaja ratovanja).

Momčilo Krajišnik je osuđen prvo na 27 godina zatvora pa mu je sud skratio kaznu na 20 godina (zbog zločina protiv čovječnosti).

Biljana Plavšić osuđena na 11 godina zatvora (zbog ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i teškog kršenja običaja i pravila rata).

Nikola Koljević označen kao dio udruženog zločinačkog poduhvata u sedam bh. općina.

Ratko Mladić je osuđen na doživotni zatvor (zbog genocida, zločina protiv čovječnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja tokom rata u BiH).

Pravosudni organi Bosne i Hercegovine još uvijek nisu procesuirali niti jednu osobu zbog veličanja ratnih zločinaca i negiranja genocida uprkos postojanju te stavke u Krivičnom zakonu BiH.

Najnovije

Na tržištu BiH: Toksini pronađeni u raženom brašnu porijeklom iz Litve

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje obaviještena...