- Advertisement -

Dodik: Srbi imaju dvije države, Srbiju i Republiku Srpsku, a Hrvati samo Hrvatsku

Preporučujemo

Predsjednik RS-a Milorad Dodik ocijenio je danas da je Srbija nesumnjivo jedna od najvažnijih zemalja u regionu za stabilnost i sigurnost.

Dodao je da je posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Zagrebu dobra prilika da Srbija i Hrvatska otpočnu dijalog i da se mnoga pitanja, koja su do sada predstavljala problem, pokušaju riješiti.

Dodik je istakao da Vučić ovom posjetom pokazuje da Srbija ima kapacitet i sposobnost za razgovore i dogovore po mnogim pitanjima, prenosi radiosarajevo.ba.

“Očigledno je da atmosfera koja se pravi u Hrvatskoj oko ove posjete nije primjerena, ali to upravo govori o značaju koji Vučić kao predsjednik Srbije ima u regionalnoj stabilizaciji i dobrim odnosima”, rekao je Dodik.

Dodik je ocijenio da su mnoga pitanja iz prošlosti veoma teška, u odnosima između Srba i Hrvata, ali da ovu posjetu treba iskoristiti kao novu priliku da se uspostave sigurni i dobri odnosi u budućnosti koji bi garantovali sigurnost i mir za oba naroda i sve tri države.

Prema njegovim riječima, Srbi imaju dvije države – Srbiju i Republiku Srpsku, Hrvati imaju Hrvatsku i to je novi historijski kontekst koji je donio raspad bivše Јugoslavije.

“Želim uspjeh Vučiću u razgovorima. On je pozvan da svojim kredibilitetom predstavlja ne samo Srbiju, nego i da razgovara o svim pitanjima između Srba i Hrvata”, rekao je Dodik.

Govoreći o mogućem bezbjednosnom riziku tokom Vučićeve posjete Hrvatskoj, Dodik je rekao da taj rizik uvijek u nekom smislu postoji, ali da ne vjeruje da bi moglo nešto da se dogodi što bi ugrozilo ovu posjetu.

“Znajući Vučića, to sigurno njega ne bi spriječilo da ode u posjetu”, rekao je predsjednik RS-a.

Podsjećajući na neugodno iskustvo u Srebrenici, Dodik je rekao da institucije BiH kriju one koji su tada pokušali ubistvo Vučića.

Pročitajte:  Sjeverna Makedonija poslala obavijest Predsjedništvu BiH: Milorad Dodik ne može učestvovati na Prespa Forumu u Ohridu
- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Vanjskopolitički odbor austrijskog parlamenta usvojio rezoluciju o Srebrenici

Savez bh. udruženja u Austriji “Consilium Bosniacum” je 2020. godine u Austriji pokrenuo inicijativu o usvajanju rezolucije o Srebrenici...