Dodik: Teško do pomirenja dok su svi zarobljeni u svojim istinama, Haški tribunal za Srbe nije bio pošten

preporučujemo

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da se teško može doći do pomirenja naroda u BiH s obzirom na to da su svi zarobljeni u svojim istinama bez sposobnosti za kompromis i konsenzus, ali da treba težiti međusobnom uvažavanju i očuvanju mira i stabilnosti.

“Najvažnije je da vlada mir, a što se tiče pomirenja to jeste plemenita ideja, ali ne treba imati neke iluzije s obzirom na historijsko naslijeđe, pogotovo na događaje iz posljednjeg građanskog rata koji pokazuju da svi pokušaji građenja tog pomirenja nisu išli u pravcu stvaranja dobrog osnova za građenje povjerenja među narodima u budućnosti”, ocijenio je Dodik.

On je za FTV rekao da je teško, gotovo nemoguće stvarati pomirenje uz uplitanje međunarodnog faktora i uz ulogu koju je odigrao Haški tribunal.

“Haški tribinal je za nas Srbe bio navijački, nije bio pošten i nije dao osnova za pomirenje jer je htio samo osuditi jednu stranu. Sa druge strane, Hrvati sada imaju svoju percepciju o Haškom tribunalu u svijetlu posljednje presude ‘šestorki’ i, naravno, Bošnjaci koji misle da je bilo malo sve što je Hag uradio protiv Srba i Hrvata. S takvim bazičnim razilaženjem veoma je teško bilo šta postići osim nekog kurtoaznog pozivanja na pomirenje”, konstatirao je Dodik.

Isto tako, kaže Dodik, narodi u BiH imaju svoje historijske težnje koje u suštini ne znače pomirenje.

“BiH, koja je formirana Dejtonskim sporazumom, Bošnjaci doživljavaju kao zemlju isključive pripadnosti. Što se tiče Srba, većina njih bi rado vidjeli nezavisnu RS, uključenu u neki državni oblik zajedno sa Srbijom, dok bi Hrvati željeli doći do trećeg entiteta. Znači, svi u BiH, odnosno većina Srba, Hrvata i Bošnjaka imaju svoje historijske težnje koje u suštini ne znače pomirenje”, pojasnio je Dodik.

Pročitajte:  Stranka za BiH: Dodikov poraz u Beogradu i Vučićeva uloga

On je rekao da je narode u BiH, nažalost, historija natjerala i dovela do toga da nikada, u bilo kojem historijski važnom trenutku za ove prostore, nisu bili na jednoj strani, već su uvijek bili u sukobu, prenosi radiosarajevo.ba.

“To nije zavisilo ni od naroda nego i od osvajača koji su dolazili i prolazili ili od percepcije nas samih”, rekao je Dodik i ponovio da narodi u BiH, iako teško mogu doći do pomirenja, trebaju težiti ka miru, stabilnosti i međusobnom uvažavanju.

Govoreći o posjeti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj, Dodik je rekao da je to dobra prilika za dvije države i dva naroda da na dnevni red stave otvorena aktuelna pitanja i pokušaju dati odgovore na njih, prenosi Srna.

“Imamo tešku historiju među sobom i očigledno je da je teško napraviti konsenzus, ali treba raditi na tome da život ljudi bude što bolji, da nema animoziteta i da Srbija, Republika Srpska, Hrvatska i BiH sarađuju na najbolji mogući način”, istaknuo je Dodik.

On je ocijenio da očekuje da će doći do smirivanja napetosti koje su uzrokovane čestim verbalnim istupima i da će Vučić, kao čovjek koji na najbolji mogući način predstavlja Srbiju u smislu afirmacije stabilnosti i mira, postići veliki uspjeh tokom ove posete.

Dodik je rekao da će ova posjeta biti značajna i za BiH u kojoj, osim Bošnjaka, žive i Srbi i Hrvati i sasvim sigurno je da se i u BiH posmatra način na koji se razvija taj odnos Srbije i Hrvatske.

“SNSD i ja kao predsjednik te partije imamo dobru saradnju s političkim predstavnicima Hrvata u BiH, koja nije uperena protiv trećeg naroda, i ukoliko se taj odnos Srbije i Hrvatske bude odvijao na način kako mi očekujemo to će značiti jednu stabilniju situaciju. Što se tiče BiH, uvjeren sam da se tokom ove Vučićeve posjete Hrvatskoj neće desiti ništa što bi bilo protivno njenim interesima”, zaključio je Dodik.

Pročitajte:  Stotine Bosanaca i Hercegovaca okupilo se u Ženevi

Najnovije

SAD mobilizirale 8.500 vojnika zbog krize u Ukrajini

Sjedinjene Američke Države mobilizirale su 8.500 vojnika za pružanje podrške u slučaju aktiviranja snaga za odgovor NATO-a na neočekivane...