- Advertisement -

Dodikov “bolji dio BiH”: Vlada će morati iz mjeseca u mjesec krpiti rupe u penzionom fondu RS-a!

Preporučujemo

Fond PIO entiteta Republika Srpska decembarsku penziju prvi put u historiji isplatio je u potpunosti iz doprinosa, međutim ne treba očekivati da se taj trend nastavi i u narednim mjesecima. Za isplatu penzija nedostajat će između 15 i 16 miliona KM, koje iz mjeseca u mjesec daje Vlada Republike Srpske, javljaju banjalučke “Nezavisne novine”.

– Decembar je po pravilu najbolji mjesec. Mnogi poslodavci platu za decembar uplaćuju u decembru kako bi čisti ušli u novu godinu. Također i finansijski sektor menadžerske ugovore isplaćuje u decembru i on je već tradicionalno najbolji mjesec po pitanju prihoda i nije realno očekivati da se trend da se penzije u potpunosti isplaćuju iz doprinosa nastavi u narednim mjesecima – rekao je Mladen Milić, direktor Fonda PIO Republike Srpske.

On ističe da prihodi po osnovu doprinosa konstantno rastu te da bi bilo dobro da se trend iz 2021. godine nastavi jer su u mnogim oblastima zabilježeni rekordi, kako u prikupljanju doprinosa, tako i u broju zaposlenih koji uplaćuju te doprinose.

– Ono što je još jako dobro jeste da zdravstvene ustanove sada redovno uplaćuju sve doprinose, što ranije nije bio slučaj – rekao je Milić.

Inače, za isplatu penzija u Republici Srpskoj u ovoj godini planirano je izdvajanje milijardu i 270 miliona KM, s tim da je plan da po osnovu doprinosa bude prikupljeno milijardu i 69 miliona KM, tako da će za isplatu penzija Vlada Republike Srpske iz budžeta dotirati oko 200 miliona KM.

– Trenutno se po osnovu doprinosa prikupi oko 85 miliona KM, a za isplatu penzija treba oko 101 milion KM, tako da nedostaje nekih 15 ili 16 miliona KM. U januaru još ne znamo, čekamo podatke o prosječnoj plati i inflaciji, ali biće potrebno oko 105 miliona KM – istakao je Milić, dodajući da se u januaru po pravilu prikupi daleko manje doprinosa nego u ostalim mjesecima.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Erdogan: NATO da poštuje zabrinutost Ankare o sigurnosti

Turska poziva saveznike u NATO da poštuju i podrže zabrinutost Ankare za njenu sigurnost, izjavio je danas predsjednik Redžep...