Dodikov savjetnik ponovo negira: U BiH ne postoji visoki predstavnik

preporučujemo

Radovan Kovačević, savjetnik člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, rekao je da u BiH više ne postoji visoki predstavnik, te da bi Christian Schmidt prvo trebalo da obezbijedi relevantnu rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN, kako to predviđa Dejtonski mirovni sporazum, odnosno Ankes 10 koji je jedini relevantan kada je u pitanju imenovanje visokog predstavnika, kao i njegove funkcije i nadležnosti.

“Onog trenutka kada pribavi jednu takvu rezoluciju, onda ćemo moći da se osvrćemo na njegove komentare, ali moramo odmah da ga upozorimo da ni tada neće biti relevantan da bilo koga sankcioniše ili donosi bilo kakve mjere, jer na to nema pravo ni visoki predstavnik, a pogotovo neko fizičko lice koje se predstavlja kao visoki predstavnik”, rekao je Kovačević za RTRS komentarišući Schmitovu izjavu da potezi institucija Republike Srpske predstavljaju političke igre i napad na integritet BiH.

On je rekao da je “posljednji visoki predstavnik bio sramni Valentin Inzko koji je stvorio sve ove probleme u BiH i izazvao najveću krizu od potpisivanja Dejtonskog sporazuma i od kraja rata”.

“To je nasljeđe posljednjeg visokog predstavnika, a i sve drugo što imamo kada su u pitanju visoki predstavnici, svi oni poslije Karla Bilta, je sramno nasilje protiv Dejtonskog sporazuma, BiH, građana BiH i protiv Srba i Republike Srpske”, kazao je Kovačević.

On je rekao i to da Republika Srpska takvo “nešto što ne planira dopustiti bilo kome, a pogotovo ne nekome ko je umislio da je visoki predstavnik”.

 

Pročitajte:  Schmidt u Londonu: Prava građana su najvažnija

Najnovije

Sutra zakazivanje sjednice NSRS o vraćanju nadležnosti

Denis Šulić, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, potvrdio je za N1 da će sjednica Kolegijuma NSRS-a, na kojoj će...