Dodikove beogradske poruke: BiH nije država i nemam obavezu prema BiH, već samo prema RS

Preporučujemo

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas da se za člana Predsedništva BiH kandiduje kako bi popravio položaj Republike Srpske i ističe da nema nikakvu obavezu prema BiH, izuzev da očuva mir.

Dodik, koji je danas održao predavanje na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, rekao je novinarima da je BiH “sastavljena”, da nije država, i da ima samo međunarodno priznanje, međunarodni okvir.

- -

Unutrašnji suverenitet pripada entitetima, objasnio je on dodajući da BiH nema izvršne organe.

“Ima Savjet ministara koji je pomoćni organ Predsjedništva. Jedini izvršni organ na nivou BiH je Predsjedništvo. To je napravljeno u konceptu da BIH uvaži unutrašnju strukturu, a sve godine od Dejtona do danas je pokušano da se promijeni ta unutrašnja struktura i da se nametne nadležnost zajedničkih institucija BiH nadležnosti entiteta što nije u duhu ni pismu Dejtonskog sporazuma, ali jeste u aroganciji međunarodne zajednice, koja je kroz visoke predstavnike mijenjala prakse”, naveo je Dodik.

Kaže da je dobro što je ustav ostao onakav kakav je napisan u Dejtonu, ali dodaje da u suštini postoji taj ustavni sistem po Dejtonu i drugi, realni kojeg nema u tom ustavu, a da je njegova uloga da pokuša da te anomalije dovede u red, a na dobrobit RS.

Podsjetio je da njega biraju Srbi i građani RS, da nema nikakve obaveze prema BiH, izuzev da očuva mir.

- -

“Nemam namjeru da popustim ni u jednom segmentu onoga što je interes našeg naroda”, poručio je, te podsjetio da člana Predsjedništva srpskog naroda bira RS, bošnjačkog Bošnjaci, a hrvatskog Hrvat i da se oni u Predsjedništvu sastaju kao jedini izabrani, jer Savjet ministara biraju entiteti i dolaze ljudi koje oni odaberu.

Rekao je da ne može da predvidi ko će predstavljati u Predsjedništvu druga dva naroda, ali i da ne želi da utiče na izbor drugih naroda, kao što, tvrdi, drugi neće uticati na izbor srpskog naroda.

Ističe da nema nikakve želje i da u Predsjedništvo ide samo da popravi poziciju RS.

Dodik je izjavio da RS nema mogućnosti da smjesti izbjeglice i migrante. Rekao je to na predavanju o Dejtonskom sporazumu na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Povodom najave Austrije da će zatvoriti svoje granice za ilegalne migrante koji dolaze preko nove balkanske rute koja ide od Grčke, preko Albanije i Bosne i Hercegovine ka EU, Dodik je ocijenio da se izbjeglice “nameću RS”.

“Oni su već zatvorili svoje granice, to je učinila davno i Hrvatska, Mađarska. Nama ubacuju migrante namjerno, jer nakon što mu date azil, nakon tri godine boravka migrant dobija automatsko pravo na državljanstvo, a time i aktivno i pasivno pravo glasa”, ukazao je Dodik.

“Odjednom je BiH postala top tema za migrante, zamislite“, konstatovao je predsjednik RS.

Dodik je prokomentarisao i ponašanje Brisela u tim situacijama.

“Onda se pojavi Brisel i kaže u da skladu sa evropskim vrijednostima da migranti u BiH budu 10 godina, a da će oni davati pomoć. Kod sebe neka ih prime. Šta će nama. Mi nismo izazvali migrantsku krizu, probleme na Bliskom istoku, i ne želimo posljedice. Neka nas optužbe da nismo humani, neka rade šta god hoće, mi nemamo mogućnosti da smjestimo izbjeglice i migrante”, zaključio je on, objavio je Tanjug.

(Index.ba)

Najnovije

Kuda plovi taj broj: SDP u Mostaru ne zna ni šta bi sa sobom, a kamoli sa NiP-om, razgovaraju sa SDA, a žele “sve”

Članovi SDP-a rijetko znaju na čemu su. Možda bi oni i znali, ali kud plovi brod Nermina Nikšića, a...