Dodikove opasne igre

Preporučujemo

Piše: Edina LATIF

„Proruski srpski nacionalista proglasio je pobjedu u izbornoj utrci za srpskog člana tročlanog Predsjedništva BiH.  Pobjeda Milorada Dodika, srpskog moćnika i bliskog saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina, mogla bi osnažiti etničke napetosti u balkanskoj zemlji i zakočiti njene ambicije za članstvom u  Evropskoj  uniji.

Nije me briga ko su ostala dvojica članova Predsjedništva. Idem tamo, u Predsjedništvo, da radim iznad svega i samo za srpske interese – izjavio je Dodik u Banjoj Luci, prijestolnici srpske autonomne regije u BiH. Dodik se godinama zalaže za otcjepljenje Republike Srpske od BiH. On se natjecao protiv aktuelnog člana Predsjednštva Mladena Ivanića, umjerenog političara koji želi da RS ostane dio BiH“, stoji u komentaru New York Timesa samo dana nakon održanih općih izbora u Bosni i Hercegovini.

Etničke napetosti, kako je to i konstatirano u komentaru NYT, su sve izraženije, a nije ni mjesec dana prošlo od Dodikovog ustoličenja u Predsjedništvo BiH.

Dragan Čović, koji je izgubio u utrci za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, umjesto da podnese ostavku na mjesto predsjednika HDZ BiH i HNS-a ( to rade predsjednički gubitnici), iz pričuve rovari po BiH i prati Dodika u njegovim potezima.

Čović preko svojih glasnogovornika, Željka Komšića proglašava izdajicom i „Sejdom Bajramovićem“, nastoji po svaku cijenu pod krinkom ugroženosti Hrvata ( ugrožen samo on što zbog ratnih, što zbog poratnih aferima) izdejstvovati treći entitet.

Pomaže mu Dodik svojim dobro isplaniranim potezima, koji se mogu pronaći u dokumentu iz 2012. godine, ali bošnjačke i probosanske političare tih 42 stranice nikada nisu zanimale.

Zato sada, umjesto da prvi vuku poteze, ostaje im samo da reaguju, a reakcija je nažalost postala svakodnevnica uspavane bošnjačke i probosanske politike i ona znači nemoć.

Entitetskom zastavom RS prvi dan je po preuzimanju dužnosti u Predsjedništvu BiH zamaskirao i u drugi plan bacio priču o background-u novog srbijanskog ambasadora Aleksandra Đorđevića (bivši šef BIA-e). I uspjelo mu je.

No, Dodik ne posustaje. Veoma opasno je zaigrao. Nije riječ samo o „krpi“, kako to pokušavaju prikazati oni koji imaju zadaću amortizirati njegove poteze. Sam je to otkrio svojom današnjom izjavom.

„Ako ne bude istaknuta zastava u prostorijama kolektivnog vodstva države, onda neće biti ni sjednica ove institucije. Zastavu Bosne i Hercegovine “nametnuo je visoki predstavnik i ona istovremeno predstavlja zastavu Federacije Bosne i Hercegovine. Suštinski to znači da ja kao član Predsjedništva iz Republike Srpske dolazim u prostorije gdje postoji zastava Bosne i Hercegovine i Federacije Bosne i Hercegovine. Naprosto je to neodrživa praksa”.

Zahtjev za isticanjem zastave ovog bosanskohercegovačkog entiteta je opisao sljedećim riječima:

“To sad govori da sam ja u pravu, čim je u pitanju da je to vrhunsko političko pitanje”.

Posljednje dvije decenije, koliko je na političkoj sceni, Dodik je prolazio razne metamorfoze. Od političara koji je priznao genocid u Srebrenici, koji je bio američi miljenik, do najžešćeg protivnika države BiH, negatora genocida.

I od njega ništa ne iznenađuje. Čak i sada pojedinci iz bošnjačkih, ljevičarskih, probosanskih, građanskih stranaka skloni su tvrdnjama da će se “Mile promijeniti kada dođe u Sarajevo”. U pravu su djelimice, promijenio se i postao još gori.

Ponekad, ono što izgovori je krajnje neozbiljno, ali ovo što sada radi sa zastavom itekako može dovesti do kompliciranja političke stvarnosti.

Zastava entiteta Republika Srpska u Predsjedništvu BiH, znači priznavanje konfederalne strukture zemlje. Iz toga proizilazi i priznavanje Republike Srpske kao države.

A da sve vodi upravo ka tome, dokaz je i ova njegova izjava:

„Republika Srpska je svoj međunarodno pravni status potvrdila sporazumom u Ženevi i Bosna i Hercegovina je sastavljena iz dva ravnopravna entiteta“.

U članu 1. Ustava BiH jasno je precizirano ko ima međunarodno pravni status:

“Republika Bosna i Hercegovina, čije je zvanično ime od sada “Bosna i Hercegovina”, nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država, sa unutrašnjom stru-kturom modificiranom ovim Ustavom, i sa postojećim međunarodno priznatim granicama. Bosna i Hercegovina SE SASTOJI od dva entiteta: Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske“.

Dodik uporno negira Ustav BiH, i nameće floskulu da je Bosna i Hercegovina sastavljena, a ne da se sastoji od entiteta, čime pokušava realizirati sve ono što je precizno napisano u DOKUMENTU IZ 2012.

Valjda će neko od bošnjačkih, probosanskih, građanskih i ljevičarskih političara u ovoj zemlji ovoga puta pročitati i 42 stranice čiji je autor Akademija nauka i umjetnosti RS ( mlađa sestra SANU), ali pratiti i Dodikove izjave koje više nisu upakovane u celofan sa mašnom. On zna odlično šta radi i šta mu je cilj. I to više i ne krije. Hoće li biti adekvatnog odgovora? Ili već viđene zakašnjele reakcije?

Najnovije

Biden ipak Ukrajini šalje projektile dugog dometa

Američki predsjednik Joe Biden obavijestio je ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da će Washington opskrbiti Kijev projektilima ATACMS dugog dometa,...