Dodikove opasne igre

Preporučujemo

Piše: Edina LATIF

„Proruski srpski nacionalista proglasio je pobjedu u izbornoj utrci za srpskog člana tročlanog Predsjedništva BiH.  Pobjeda Milorada Dodika, srpskog moćnika i bliskog saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina, mogla bi osnažiti etničke napetosti u balkanskoj zemlji i zakočiti njene ambicije za članstvom u  Evropskoj  uniji.

- -

Nije me briga ko su ostala dvojica članova Predsjedništva. Idem tamo, u Predsjedništvo, da radim iznad svega i samo za srpske interese – izjavio je Dodik u Banjoj Luci, prijestolnici srpske autonomne regije u BiH. Dodik se godinama zalaže za otcjepljenje Republike Srpske od BiH. On se natjecao protiv aktuelnog člana Predsjednštva Mladena Ivanića, umjerenog političara koji želi da RS ostane dio BiH“, stoji u komentaru New York Timesa samo dana nakon održanih općih izbora u Bosni i Hercegovini.

Etničke napetosti, kako je to i konstatirano u komentaru NYT, su sve izraženije, a nije ni mjesec dana prošlo od Dodikovog ustoličenja u Predsjedništvo BiH.

Dragan Čović, koji je izgubio u utrci za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, umjesto da podnese ostavku na mjesto predsjednika HDZ BiH i HNS-a ( to rade predsjednički gubitnici), iz pričuve rovari po BiH i prati Dodika u njegovim potezima.

Čović preko svojih glasnogovornika, Željka Komšića proglašava izdajicom i „Sejdom Bajramovićem“, nastoji po svaku cijenu pod krinkom ugroženosti Hrvata ( ugrožen samo on što zbog ratnih, što zbog poratnih aferima) izdejstvovati treći entitet.

- -

Pomaže mu Dodik svojim dobro isplaniranim potezima, koji se mogu pronaći u dokumentu iz 2012. godine, ali bošnjačke i probosanske političare tih 42 stranice nikada nisu zanimale.

Zato sada, umjesto da prvi vuku poteze, ostaje im samo da reaguju, a reakcija je nažalost postala svakodnevnica uspavane bošnjačke i probosanske politike i ona znači nemoć.

Entitetskom zastavom RS prvi dan je po preuzimanju dužnosti u Predsjedništvu BiH zamaskirao i u drugi plan bacio priču o background-u novog srbijanskog ambasadora Aleksandra Đorđevića (bivši šef BIA-e). I uspjelo mu je.

No, Dodik ne posustaje. Veoma opasno je zaigrao. Nije riječ samo o „krpi“, kako to pokušavaju prikazati oni koji imaju zadaću amortizirati njegove poteze. Sam je to otkrio svojom današnjom izjavom.

„Ako ne bude istaknuta zastava u prostorijama kolektivnog vodstva države, onda neće biti ni sjednica ove institucije. Zastavu Bosne i Hercegovine “nametnuo je visoki predstavnik i ona istovremeno predstavlja zastavu Federacije Bosne i Hercegovine. Suštinski to znači da ja kao član Predsjedništva iz Republike Srpske dolazim u prostorije gdje postoji zastava Bosne i Hercegovine i Federacije Bosne i Hercegovine. Naprosto je to neodrživa praksa”.

Zahtjev za isticanjem zastave ovog bosanskohercegovačkog entiteta je opisao sljedećim riječima:

“To sad govori da sam ja u pravu, čim je u pitanju da je to vrhunsko političko pitanje”.

Posljednje dvije decenije, koliko je na političkoj sceni, Dodik je prolazio razne metamorfoze. Od političara koji je priznao genocid u Srebrenici, koji je bio američi miljenik, do najžešćeg protivnika države BiH, negatora genocida.

I od njega ništa ne iznenađuje. Čak i sada pojedinci iz bošnjačkih, ljevičarskih, probosanskih, građanskih stranaka skloni su tvrdnjama da će se “Mile promijeniti kada dođe u Sarajevo”. U pravu su djelimice, promijenio se i postao još gori.

Ponekad, ono što izgovori je krajnje neozbiljno, ali ovo što sada radi sa zastavom itekako može dovesti do kompliciranja političke stvarnosti.

Zastava entiteta Republika Srpska u Predsjedništvu BiH, znači priznavanje konfederalne strukture zemlje. Iz toga proizilazi i priznavanje Republike Srpske kao države.

A da sve vodi upravo ka tome, dokaz je i ova njegova izjava:

„Republika Srpska je svoj međunarodno pravni status potvrdila sporazumom u Ženevi i Bosna i Hercegovina je sastavljena iz dva ravnopravna entiteta“.

U članu 1. Ustava BiH jasno je precizirano ko ima međunarodno pravni status:

“Republika Bosna i Hercegovina, čije je zvanično ime od sada “Bosna i Hercegovina”, nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država, sa unutrašnjom stru-kturom modificiranom ovim Ustavom, i sa postojećim međunarodno priznatim granicama. Bosna i Hercegovina SE SASTOJI od dva entiteta: Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske“.

Dodik uporno negira Ustav BiH, i nameće floskulu da je Bosna i Hercegovina sastavljena, a ne da se sastoji od entiteta, čime pokušava realizirati sve ono što je precizno napisano u DOKUMENTU IZ 2012.

Valjda će neko od bošnjačkih, probosanskih, građanskih i ljevičarskih političara u ovoj zemlji ovoga puta pročitati i 42 stranice čiji je autor Akademija nauka i umjetnosti RS ( mlađa sestra SANU), ali pratiti i Dodikove izjave koje više nisu upakovane u celofan sa mašnom. On zna odlično šta radi i šta mu je cilj. I to više i ne krije. Hoće li biti adekvatnog odgovora? Ili već viđene zakašnjele reakcije?

Najnovije

Ademović se požalio na vrućinu: U parlamentu ne rade klima uređaji

Da i političari "muku muče" s vrućinama na radnom mjestu potvrđeno je i na današnjoj hitnoj sjednici Doma naroda...