Dodjela nagrada KS: Treneru bh. zmajeva titula i od Sarajeva

Preporučujemo

Povodom Dana Kantona Sarajevo, sinoć je u Narodnom pozorištu održana svečana sjednica Skupštine KS-a na kojoj su uručena najveća priznanja KS-a. Sjednici su prisustvovale brojne zvanice iz političkog, sportskog i kulturnog života KS-a i BiH. Ana Babić, predsjedavajuća Skupštine KS-a, kazala je da se, iako su prošle 23 godine od okončanja opsade Sarajeva, sa velikim poštovanjem sjećamo žrtava, bilo da su to bili civili u redovima za kruh, vodu, na tržnicama, igralištima, školama, bolnicama ili borci, sarajevska mladost koja je stala u odbranu grada i njegovih stanovnika.

Istina i tolerancija

Nakon govora predsjedavajuće Babić uslijedila je dodjela nagrada zaslužnim građanima i kolektivima.

- -

Počasni građanin KS-a ove godine je selektor košarkaške reprezentacije BiH Duško Vujošević zbog izuzetnog doprinosa razvoju sporta i afirmaciji KS-a i BiH te širenju istine o ratnim dešavanjima na našim prostorima i razvijanju tolerancije među ljudima različitih nacija, vjera i kultura, piše Oslobođenje.

– Ovo veliko priznanje, ovakvo kakvo jeste, prvo je i verovatno će ostati i jedino za mene. Nisam počasni građanin niti jednog grada na zemlji niti bilo koje regije osim Kantona Sarajevo. Kad bi se gledalo po dostignućima, možda je i nisam zaslužio jer je moj rad u Sarajevu tek na početku. Ako ćemo po srcu, a oprostite mi neskromnost koja dolazi od iskrenosti – ovo priznanje nije nezasluženo. Kažu da BiH na geografskoj karti ima oblik srca, a srce tog srca je ovaj grad sa svojom čudesnom kulturom i historijom, olimpijski grad koji je Jugoslaviji dao prvog klupskog evropskog šampiona u košarci i mesto bez koga je moj život nezamisliv, kazao je primivši nagradu Vujošević, trener bh. zmajeva od juna prošle godine.

Odlukom zastupnika Skupštine KS-a Plaketa KS-a dodijeljena je Sarajevo Film Festivalu za izuzetne rezultate u popularizaciji filmske umjetnosti u KS-u, BiH i regiji, čineći značajan impuls razvoju turizma, kreativnih industrija i privrede u KS-u i BiH. Plaketa KS-a je uručena i Udruženju porodica, djece i osoba sa poteškoćama u razvoju Dajte nam šansu za nesebičan humanitarni rad i zalaganje u obrazovanju djece i osoba sa poteškoćama u razvoju te za podršku njihovim porodicama. I Plivačkom klubu SPID Sarajevo dodijeljena je Plaketa KS-a za postignute sportske rezultate i doprinos unapređenju kvaliteta života djece sa invaliditetom te njihovoj inkluziji u društvenu zajednicu u KS-u i BiH.

Posthumno je Plaketa KS-a dodijeljena bh. glumici Nadi Đurevskoj za razvoj pozorišne i filmske umjetnosti te očuvanje kulturne baštine BiH i uručena njenoj porodici.

- -

Humanost

I porodici našeg najboljeg košarkaša svih vremena Mirze Delibašića uručena je Plaketa KS-a posthumno dodijeljena za njegovo višegodišnje uspješno djelovanje, iznimna postignuća i nemjerljiv doprinos razvoju sporta u Sarajevu i BiH. Na inicijativu zastupnika Amora Mašovića, Odbor za dodjelu javnih priznanja KS-a predložio je zastupnicima, a što su oni i podržali, da se Plaketa KS-a posthumno dodijeli nedavno preminulom akademiku i emeritusu prof. dr. Vladimiru Premecu.

Pojedinačna plaketa KS-a otišla je u ruke profesorici Rabiji Bosnić za razvoj obrazovnog sistema u KS-u i nesebičan doprinos u širenju ideje humanosti među kolegama i učenicima, kao i emeritusu prof. dr. sc. Marinku Pejiću za razvoj KS-a u oblastima nauke, društvenih djelatnosti i umjetnosti. Plaketu je dobio i akademik prof. dr. Dejan Milošević za razvoj nauke i obrazovanja u KS-u i BiH, kao i za naučna postignuća u teorijskoj fizici.

Najnovije

Delegacija EU poručila vlastima BiH: Najvažniji zakoni još nisu usvojeni

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini oglasila se na mreži X gdje su istaknuli da je bilo pozitivnih...