Dogovoren novi režim izvoza iz BiH u Tursku

preporučujemo

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, postigao je dogovor sa ministrom ekonomije Republike Turske Nihatom Zeybekcijem da se odluka Vlade Republike Turske, o novom režimu izvoza brašna, ulja i šećera i mesa, prolongira do 1. jula 2018. godine.

Dogovoreno je i da se ostavi prelazni rok od 45 dana kako bi se na najbolji način usaglasile buduće procedure u trgovini, dogovorila najbolja rješenja za bh. privrednike i spriječile moguće štete.

Privrednici mogu kao i do sada da izvoze svoje proizvode, a tokom konsultacija tražit će se najefikasniji načini za primjenu Odluke, koji neće ometati dalju trgovinu. U cilju zaštite domaćih privrednika i definisanja daljih koraka, ministar Šarović danas je o ovoj temi razgovarao i sa ambasadorom Turske u BiH Haldunom Kočom, koji je ministra Šarovića informisao o pismu ministra Zeybekcija, kao odgovoru na zahtjev ministra Šarovića za prolongiranje odluke, i opredjeljenju da se saradnja sa bh. i dalje uspješno nastavi.

U tom smislu, ministar Šarović je danas, sa delegacijom ministarstva ekonomije Republike Turske, parafirao Sporazum o slobodnoj trgovini između Bosne i Hercegovine i Republike Turske, koji je nakon intenzivnih pregovora i rada uspješno finaliziran i koji će, nakon što bude i zvanično potpisan, doprinijeti daljem usponu ukupne trgovinske razmjene između dvije zemlje, piše N1.

Pročitajte:  Evropski parlament u utorak raspravlja o stanju u BiH i secesionističkim aktivnostima manjeg bh. entiteta

Najnovije

Zašto niko nije uhapšen zbog uništavanja Fabrike duhana Sarajevo?

Proteklih dana policija je uhapsila skoro kompletan menadžment jedine domaće farmaceutske kompanije Bosnalijek, usred svjetske pandemije koronavirusa čiji se...