Dogovoren novi režim izvoza iz BiH u Tursku

Preporučujemo

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, postigao je dogovor sa ministrom ekonomije Republike Turske Nihatom Zeybekcijem da se odluka Vlade Republike Turske, o novom režimu izvoza brašna, ulja i šećera i mesa, prolongira do 1. jula 2018. godine.

Dogovoreno je i da se ostavi prelazni rok od 45 dana kako bi se na najbolji način usaglasile buduće procedure u trgovini, dogovorila najbolja rješenja za bh. privrednike i spriječile moguće štete.

- -

Privrednici mogu kao i do sada da izvoze svoje proizvode, a tokom konsultacija tražit će se najefikasniji načini za primjenu Odluke, koji neće ometati dalju trgovinu. U cilju zaštite domaćih privrednika i definisanja daljih koraka, ministar Šarović danas je o ovoj temi razgovarao i sa ambasadorom Turske u BiH Haldunom Kočom, koji je ministra Šarovića informisao o pismu ministra Zeybekcija, kao odgovoru na zahtjev ministra Šarovića za prolongiranje odluke, i opredjeljenju da se saradnja sa bh. i dalje uspješno nastavi.

U tom smislu, ministar Šarović je danas, sa delegacijom ministarstva ekonomije Republike Turske, parafirao Sporazum o slobodnoj trgovini između Bosne i Hercegovine i Republike Turske, koji je nakon intenzivnih pregovora i rada uspješno finaliziran i koji će, nakon što bude i zvanično potpisan, doprinijeti daljem usponu ukupne trgovinske razmjene između dvije zemlje, piše N1.

Najnovije

SIN ZLOČINCA RATKA MLADIĆA TVRDI: Moj tata je u lošem stanju, jedva se kreće, ima opasne aritmije…

Presuđeni ratni zločinac Ratko Mladić, koji se nalazi u haškom pritvoru, i dalje je lošeg zdravstvenog stanja, jedva govori,...