Dogovoreno besplatno liječenje oboljelih od metastatskog melanoma

Preporučujemo

Vijest dana za oboljele od četvrtog, najtežeg stadija melanoma, metastatskog melanoma je njihovo besplatno liječenje u FBiH vrlo skoro neće više biti upitno.

To je rezultat dogovora u kabinetu potpredsjednice Federacije Melike Mahmutbegović, koja je, nastavljajući aktivnosti iz kraja prošle godine, ponovo danas okupila čelne ljude federalnih institucija, Vlade, Ministarstva zdravstva, Zavoda zdravstvenog osiguranja, Zavoda za javno zdravstvo, onkologe iz cijele FBiH, predstavnike farmaceutskih kuća i, što je najvažnije, predstavnike Udruženja oboljelih od melanoma. Jedan od njih, dr. Fikret Operta i započeo je sastanak, a u neku ruku ga je i završio.

- -

Jer, dr. Operta, koji se, zahvaljujući dobroti svoje rodbine, liječi izvan BiH, zato što oboljeli od metastatskog melanoma, jedino u Federaciji BiH nemaju pravo na besplatne lijekove, odmah na početku skupa je najavio da će, ako se sastanak ne završi kako treba, sutra započeti štrajk glađu pred Vladom, tražeći ostavke premijera, i čelnika svih institucija koje smo nabrojali.

“Mene liječi Njemačka, a ja doprinose iz zdravstvenog osiguranja plaćam Federalnom zavodu”, rekao je dr. Operta, obrazlažući da je prije nekoliko dana, pritisnut najavljenim i započetim štrajkovima, premijer FBiH izdvojio nemala sredstva u Rudnike i u Željezaru.

“Nemam ništa protiv toga da radnici dobiju zarađene pare, ali ovo nije bila njima pomoć, nego pomoć direktorima koji loše rade svoj posao, i koji će i nastaviti ga tako raditi”, istakao je dr. Operta.

Potresno je bilo i svjedočenje Hanke Mušinbegović, majke djevojke oboljele od ove opake bolesti, čije je istupanje izazvalo suze u očima prisutnih, piše oslobođenje.ba.

- -

No, najvažnije je bilo to što je v.d. direktorica ZZOFBiH dr. Vlatka Martinović, koja je tek odnedavno na ovoj funkciji, i u koju su, nakon brojnih diskusija, bile uprte sve oči, kazala “da je Zavod spreman finansirati liječenje ovih bolesnika”.

Dr. Melika Mahmutbegović je na kraju izrazila uvjerenje da, što se tiče melanoma, neće više biti potrebe za novim sastankom, a svi su se upravo njoj zahvalili zbog iskazane senzibilnosti spram ove teme, i spremnosti da ih okupi, čak i onda kada je to izgledalo nemoguće. kao što je to najčešće u ovoj zemlji.

Najnovije

Masakr u Daruvaru: Ubica ispitan i prevezen na nepoznatu lokaciju

Krešimir Pahoki, koji se sumnjiči za masakr u Daruvaru, ispitan je jutros i predan u pritvorski nadzor, dok je...