Dogs Trust bi da se šetaju psi dok su djeca i stariji doslovno zatvoreni 24 sata

Preporučujemo

Zamislite kako je teško osobama starijim od 65 godina koje zbog zabrana u BiH, a koje su na snazi u mnogim državama, ne mogu otići kupiti hljeb, lijekove, ne mogu platiti račune, podići penziju. Slično je i sa djecom. Uskraćena su za ljuljačku, šetnju, skakanje po igralištu, igru u dvorištu. Zabrana za najmlađe i najstarije na snazi je 24 sata u cijeloj BiH. Sve je ovo dio borbe protiv pojave i širenja virusa korona.

Za razliku od ovih kategorija, psima nije zabranjena šetnja. Njihovi vlasnici ih mogu izvesti u vremenu kada nije na snazi policijski čas. Međutim, iz udruženja Dogs Trust zatražili su da psi imaju veća prava od ljudi. Žele da vlasnici svoje ljubimce mogu šetati i u vrijeme totalne zabrane, u vremenu od 18 do 05 u Federaciji BiH a od 20 do 05 u Republici srpskoj.

– Pokrenuta je inicijativa vezana za izdavanje službenog odobrenja nadležne institucije da vlasnici pasa mogu svoje ljubimce izvoditi i nakon policijskog sata, saopćili su iz Dogs Trusta.

Napominjemo da je ova incijativa bila objavljena na bh. news portalu Klix. Odgovorni iz ovog medija vjerovatno su prepoznali njenu neprimjerenost pa je nisu htjeli objaviti kao saopćenje, već su to učinili tek kada je Dogs Trust uplatio novac. Zbog ravnopravnosti na tržištu, nije mogla biti izbjegnuta objava, pa su je urednici portala plasirali sa markicom koja označava da je objavljivanje plaćeno.

Ova antihumana inicijativa, gdje vlasnici i njihovi psi trebaju biti dvostruko privilegovaniji od djece i penzionera, šokirala je bh. javnost. Dok se ove dvije kategorije ne mogu nikako kretati a ostalim građanima je to zabranjeno tokom policijskog časa, psi i njihovi vlasnici trebaju u svako vrijeme biti slobodni za kretanje. Napominjemo da je problem pasa lutalica od prije nekoliko godina razotkrio mnoge antiljudske postavke u radu udruženja za zaštitu prava životinja. Oni tada nisu marili za brojne napade pasa na prolaznike, na djecu, starije, bolesne. Istrajavali su na tome da lutalice mogu biti na ulicama. Još se sjećamo stavova aktivista udruženja i ostalih ljubitelja pasa lutalica koji su napade ovih životinja pravdali govoreći da “su ih djeca/prolaznici vjerovatno prvi iziritirali”.

Bestijalnost posljednje inicijative gdje dijete i penzioner treba biti 24 sata u karantinu, a pas slobodno šetkati u bilo koje doba dana i noći, prepoznali su brojni građani:

– Da li je pas vrijedniji od ljudi?, samo je jedan od komentara. Druge ne možemo ovdje prenijeti zbog mnoštva psovki upućenih predlagačima inicijative i onima koji se zalažu za njeno usvajanje.

DEBLOKADA.COM

Najnovije

Tragedija kod Trebinja: Žena se popela na stijenu radi fotografiranja, pala i poginula

Tridesetogodišnja turistkinja iz Holandije poginula je u padu sa stijene na lokalitetu Klobuk kod Trebinja. Prema nezvaničnim informacijama, mlada žena...