Dok Ukrajinci napreduje na istoku zemlje separatisti požuruju referendum o pripajanju Rusiji

Preporučujemo

Nakon uspješne ofanzive u regiji Harkova ukrajinske trupe nastavile su ograničena ofanzivna dejstva prema regiji Lugansk čiju su teritoriju ranije Rusi u potpunosti okupirali.

Sergej Hajdaj, ukrajinski guverner Luganska, objavio je na svom Telegram kanalu kako su ukrajinske snage stavili pod kontrolu selo Bilohorivka.

Oslobađanje Bilohorivke predstavlja udarac na rusku propagandnu mašineriju jer je Lugansk bio jedina ukrajinska regija čija je teritorija bila u potpunosti okupirana. Bilohorivka se nalazi na putu prema gradovima Lisičansk i Sjeverodonjeck koje su Ukrajinci izgubili nakon teških borbi.

Nakon nedavnih uspjeha ukrajinske vojske, pojavili su se znakovi nervoze kod proruskih vlasti u Donbasu. Proruski političari su pozvali na hitno raspisivanje referenduma o priključivanju Rusiji.

Denis Pušilin, čelnik separatističke administracije u Donjecku, pozvao je svog kolegu u Lugansku da udruže napore u pripremi referenduma o pridruživanju Rusiji.

Najnovije

Knjiga “Lav bosanski” o Hasanu Čengiću predstavljena večeras u Sarajevu

Knjiga o Hasanu Čengiću "Lav bosanski", koju su priredile Fahira, Halisa, Emina i Sidika Čengić, predstavljena je večeras u...