Doktori KS pridružuju se štrajku; Hočko: Čak 43 posto ljekara iz KCUS-a ide u penziju, da li to Federalnu vladu brine

Preporučujemo

 

Nije rješenje doktorima produžavati radni vijek, problem treba sistemski rješavati, a to je davati dovoljan broj specijalizacija, ali i poboljšati primanja i uvjete rada ljekarima kako ne bi odlazili iz zemlje, kaže prim. dr. Izet Hočko

- -

Sindikat doktora medicine i stomatologije Kantona Sarajevo održao je sjednicu Upravnog odbora na kojoj je podržana odluka Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH da se 7. maja održi polusatni štrajk upozorenja.

Prema riječima prim. dr. Izeta Hočke, predsjednika Sindikata doktora medicine i stomatologije KS, štrajk će biti održan u vrijeme pauze, kako pacijenti to ne bi osjetili, a polusatnim upozorenjem žele dati do znanja Vladi FBiH i Federalnom ministarstvu zdravstva da se ne mogu neodgovorno, neprofesionalno i neetički ponašati prema zdravstvenim radnicima i građanima.

– Ovakvim svojim ponašanjem Federalna vlada nanosi štetu svim zdravstvenim radnicima, ljekarima koji masovno odlaze iz BiH. Na konkurse, koji se redovno objavljuju, ne prijavljuje se odgovarajući broj ljekara, prije svega specijalista, a otkrit ću vam još jedan tačan podatak koji sam dobio i koji nije nimalo dobar, a to je da u narednih nekoliko godina (znači to nije period od 10 godina, nego znatno kraći), čak 43 posto ljekara iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) odlazi u penziju.

To je gotovo polovina ljekara iz KCUS-a. Da li to u Federalnoj vladi i resornom ministarstvu ikoga brine? Nije rješenje doktorima produžavati radni vijek, problem treba sistemski rješavati, a to je davati dovoljan broj specijalizacija, ali i poboljšati primanja i uvjete rada ljekarima kako ne bi odlazili iz zemlje. Bolje je više platiti ljekara koji je u BiH završio školovanje, nego da taj kadar uvozimo iz drugih zemalja za koje nemamo informacije kakav im je kvalitet obrazovanja – ističe Hočko.

- -

Dodaje da će vrlo brzo Sindikat uputiti zahtjev prema Vladi Kantona Sarajevo za početak pregovora za novi kolektivni ugovor.

– Mislimo da je došlo vrijeme da se sa Vladom KS krene u pregovore za novi – bolji kolektivni ugovor za obje strane. Rezultat toga bila bi kvalitetnija usluga za naše pacijente – kazao je Hočko.

Najnovije

Evropska unija odobrila da se dobit od zamrznutih ruskih milijardi pošalje u Ukrajinu

Evropska unija je u utorak odobrila plan da se Ukrajini preda dobit ostvarena zamrznutom imovinom ruske centralne banke. Češki ministar...