Doktori tvrde da je ovo najbolji položaj za spavanje

Preporučujemo

Način na koji čovjek leži u krevetu govori dosta o njegovom ukupnom zdravlju, kao o tome koliko lako može da zaspi.

Nedostatak sna može da dovede do osećaja mrzovolje, kao i da negativno utiče na raspoloženje i radnu sposobnost. Loš san, takođe, utiče na porast rizika od oboljenja koja koja ugrožavaju život, kao što su srčane bolesti i dijabetes, prenosi B92.

Stručnjak za san doktor Teri Krejl tvrdi da, kada su san i spavanje u pitanju, čovjek može značajno da poboljša svoje zdravstveno stanje ukoliko spava “na stranu”.

“Postoje mnoge varijacije spavanja na boku, od kojih je svaka dobra jer pomaže ublažavanju nesanice i hroničnog nedostatka sna. Međutim, najudobnija pozicija je ona kod koje, dok ležite na boku, blago savijete kolena i povučete ih nagore, ka grudima”, kaže Krejl. Spavanje na boku najbolji učinak ima kod ljudi koji pate od bolova u kukovima, a preporučuje se i ženama u drugom stanju.

Doktor Krejl, međutim, ističe da bi trebalo izbegavati spavanje na stomaku, pošto to može da izazove bolove u vratu i krstima.

 “Ako, ipak, spavate na stomaku, koristite veoma mek jastuk ili spavajte bez jastuka, kako vam se vrat nebi našao pod neprijatnim uglom”, kaže ovaj stučnak za san. Prema tvrdnjama britanske Nacionalne fondacije za san, najzdraviji položaj za spavanje je na leđima, pošto omogućava da se glava, vrat i kičma odmaraju u neutralnom položaju.

Najnovije

Shanghai produžava obavezno testiranje na koronu

Kineski najnaseljeniji grad Šangaj, produžio je obavezno nedjeljno testiranje na kovid do kraja septembra, sa namjerom da epidemiju korone...