Doktori u Kanadi se protive povećanju plata

Preporučujemo

Doktori u Kanadi su zatražili da se novac predviđen za njihove povišice vrati u zdravstveni sistem kako bi profitirali pacijenti i potplaćene kolege.

Preko sedam stotina kanadskih liječnika, među kojima je 213 onih opće prakse i 184 specijalista, potpisali su otvoreno pismo u kojem su digli glas protiv povišica koje su nedavno ispregovarale njihove udruge. Da, dobro ste pročitali, svi su se ti ljudi usprotivili bogatijim osobnim bankovnim računima, a povod tome je iskrena briga za dobrobit pacijenata i kolega.

- -

“Povišice su time šokantnije jer su naše mnogobrojne kolege, od medicinskih sestara do ostalih djelatnika u zdravstvu, suočene s vrlo teškim radnim uvjetima. Također, zbog drastičnih rezova proteklih godina, ali i centralizacije moći u Ministarstvu zdravstva, stradali su pacijenti, kojima je uvelike otežan pristup potrebnim im zdravstvenim uslugama”, napisali su između ostaloga doktori iz Quebeca, površinom najveće pokrajine u Kanadi.

U otvorenom su pismu zatražili da se novac predviđen za njihove povišice vrati u zdravstveni sistem, naravno upravo kako bi se olakšale muke drugima.

“Želja nam je ispuniti potrebe naših pacijenata bez toga da se djelatnici u zdravstvu iskorištavaju do krajnjih granica”, naveli su.

Prosječna doktorska plata u Kanadi iznosi 260.924 dolara s naglaskom na to da je riječ o bruto iznosu iz kojeg valja izdvojiti poreze i troškove rada. U tom je smislu jedan doktor u maju2016. godine izračunao da mu od milion i 400 hiljada kuna ostane 820 hiljada nakon što pokrije troškove rada, s time da u navedeni iznos nije uračunao porez, piše Dnevnik.hr.

Najnovije

Islamska zajednica u BiH: Negiranje genocida u NSRS-u je argument zašto je neophodno usvajanje rezolucije

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osuđuje današnje usvajanje sramnih zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske, kojima se negira genocid...