Dokumentarac BBC-a: Slikali vukove na Velebitu, pa snimili malog čobana koji je od danas najbolji fudbaler svijeta

Preporučujemo

Snimajući vukove u vrletima Velebita, o čemu je i BBC napravio dokumentarni film, Pavle Balenović, nekadašnji svirač benda u legendarnoj hrvatskoj grupi Plava trava zaborava, nije ni sanjao kako će u videosnimcima zabilježiti najboljeg fudbalera Vatrenih kako sa samo pet godina suvereno čuva ovce prkoseći opasnim divljim zvijerima.

Nekadašnji muzičar i filmski kaskader, život je posvetio proučavanju Velebita i njegovog životinjskog svijeta, prije svega vukova koji nastanjuju tu planinu u velikom broju.

- -

Lutajući velebitskim prostranstvima, Belenoviću je društvo pravio i vuk kojeg je usvojio dok je još bilo štene od jednog seljaka u Čračacu. Shvativši da vuk neće moći da preživi u Zagrebu, odlučio je da ga pusti u velebitska prostranstva.

Nevjerovatan snimak malog Luke Modrića autor je postavio na društvenim mrežama, gdje se vidi kako sadašnji kapiten Vatrenih bez straha na velebitskoj buri i pod opasnošću od strašnih vukova tjera ovce u tor u sklopu rodne kuće. Taj detalj možete vidjeti snimku od 2.30 minuta.

Dirljivu priču o vuku i čoveku BBC je ekranizovao u svom dokumentarcu ”Čovjek-vuk, dnevnik Pavla Belanovića”.

Ovaj film prvo je bio ponuđen Hrvatskoj televiziji, ali oni su to odbili. Pošto ga je kupio BBC, a nakon njih i 44.000 televizijskih kuća širom svijeta, HRT je odlučio da promijeni odluku.

- -

Toko lutanja Velebitom, Balenović se u Zatonu Obrovačkom sprijateljio sa Stipom Modrićem, ocem kapitena Vatrenih kojeg je 1990. godine snimio sa samo pet godina kako tjera ovce u tor tokom građanskog rata.

Tokom rata porodica je odbegla u Zadar gde je nastavila sa životom. Malo ko je znao za ove podatke o ranom detinjstvu jednog od najboljih fudbalera na svjetu.

Modrić je, u konkurenciji još dva velika fudbalera, Ronalda i Salaha izabran za najboljeg fudbalera svijeta. Christian, baš kao i Messi, nisu bili na večerašnjoj ceremoniji FIFA iako su bili pozvani na istu.

Nakon osvajanja zvanja najboljeg fudbalera godine Luka je izjavio:

– Čast je biti ovde. Čestitam Kristijanu i Mohamedu. Moram da se zahvalim i da pomenem mog fudbalskog idola i kapitena Hrvatske iz 1998. (Zvonimir Boban, prim aut), koji mi je od tada inspiracija i motiv. Htio bih da se zahvalim svima koji su glasali za mene, rekao je Modrić.

Najnovije

Bećirović uoči puta za New York: Istina i presude se ne mogu sakriti

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i član Željko Komšić sutra putuju u New York. Tamo će u četvrtak...