Dolar naglo ojačao, a euro pao

Preporučujemo

Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prošle sedmice prema košarici valuta ojačao 1,4 posto, što je njegov najveći sedmični dobitak u posljednjih 15 mjeseci, dok je tečaj eura oštro pao.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, prošloga je tjedna ojačao 1,4 posto, na 90,42 boda.

- -

Pritom je cijena američke valute prema japanskoj oslabila 1,2 posto, na 108,80 jena, blizu najniže razine u četiri mjeseca.

Ali, dolar je znatno ojačao prema europskoj valuti, pa je tečaj eura potonuo 1,7 posto, na 1,2250 dolara.

Američka valuta je sedmicama bila pod pritiskom zbog toga što je sve jasnije da američka središnja banka više neće biti jedina velika banka u svijetu koja zateže monetarnu politiku. To se u ovoj godini očekuje i od drugih velikih središnjih banaka, prvenstveno europske, koja bi mogla ukinuti dugogodišnje poticajne mjere.

Tako je prošle sedmice došlo do naglog zaokreta na tržištima valuta, što je ponajviše posljedica oštrog pada cijena dionica na svjetskim berzama.

- -

Na Wall Streetu su prošle sedmice vodeći indeksi potonuli više od pwt  posto, najviše u posljednje dvije godine, što je negativno utjecalo i na ostale najveće berze u svijetu, piše index.hr.

Posljedica je to strahovanja ulagača od jačanja inflacije, što bi moglo navesti američku središnju banku na ubrzanje tempa povećanja kamata.

Uprkos rastu od prošle sedmice, vrijednost dolara prema košarici valuta i dalje je u minusu od početka godine, nešto više od 1,5 posto.

Najnovije

Masovni protesti na ulicama Tel Aviva: Traži se ostavka Benjamina Netanyahua

Na ulicama Tel Aviva su danas nastavljeni protesti protiv premijera Izraela Benjamina Netanyahua i ostatka vlade koju predvodi. Već sedmicama...