Dom naroda: Majkić tvrdi ‘OHR je najveći krivac za križ’, a BiH proglasila ‘nemogućom državom’

Preporučujemo

Hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PS BiH) o blokadi Parlamenta BiH počela je danas, a prisustvuju i delegatima iz Kluba Srba.

Pet delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH podnijeli su 22. novembra zahtjev za hitno sazivanje sjednica tog doma na kojem bi se razmatrala “Informacija Kolegija Doma naroda PSBiH o razlozima blokade rada najvišeg zakonodavnog organa države Bosne i Hercegovine, s posebnim osvrtom na obrazloženje pravnog osnova blokiranja rada ovog državnog organa vlasti”.

Denis Bećirović, jedan od onih koji mjesecima traži održavanje sjednice tražio je odgovor od Kolegije doma koji je pravni osnov bio za blokadu, a Bakir Izetbegović je kao član Kolegija kazao da nije postojao pravni osnov za blokadu.

Marina Pendeš je istakla da je ovo najveće tijelo i da ovdje predstavljaju tri konstitutivna naroda.

“Jako je bitno da se steknu preduvjeti za održavanje sjednice. Povijest nam mora biti učiteljica života. Država BiH je moja domovina, ali sam i Hrvatica i imam državljanstvo Hrvatske, ali ja želim urediti BiH kako stoji u Dejtonskom mirovnom sporazumu. Ako neko smatra da neko blokira, moramo vidjeti zašto taj neko to radi. zašto ne krenemo u mijenjanje zakona, zašto ne idemo u izmjenu Izbornog da i Hrvati dobiju punu konstitutivnost”, kazala je Pendeš.

Dušanka Majkić, delegatkinja je kazala da se oni moraju prdržavati zaključaka NSRS.

“Kolega Bećirović je rekao da se treba pridržavati načela ustavnosti i zakonitosti. Ja pomislih gdje bi nam bio kraj da nismo rušili sve to. Mislimo mi je isto da je nastala šteta zbog nerada, ali ne vidimo isto razloge”, kazala je Majkić te priču o nametanju dopuna Kirivčnog zakona od strane Valentina Incka.

Pročitajte:  U NSRS stigla odluka Schmidta, odgovorili mu da je "podlegao pritisku sarajevske ulice"

“NSRS je nama poslao poruku i mi odbacujemo nametnute odlke visokog predstavnika. Smataramo da ne postoje uvjeti za donošenje odluka, osim u slučajevima kada je neophodno spriječiti odluku protiv interesa RS-a, sve dok se ne odbaci nametnuti zakon”, kazala je Majkić.

“OHR je najveći krivac za križ”, kazala je Majkić, dodajući da bošnjačke stranke nisu imale spremnosti da sjednu s druge dvije strane.

“Možda smo mogli napraviti mnogo više da smo samo sjeli. Zato i kažu da je to nemoguća država koja na ovakav način ne može opstati. Oni koji očekuju od strane da će im stranci ispuniti želju, teško će ići”, dodala je Majkić i najavila posebnu sjednicu NSRS na kojoj će odlučivati ​​o ‘sudbini BiH’!

Najnovije

Požar na planini Prenj, u Neumu i Konjicu stanje nepromjenjeno

U utorak večer oko 20.45 sati aktivirao se požar na planini Prenj, na lokaciji Golič – Ovča, izvjestili su u...