Dom naroda PS BiH usvojio izmjene Zakona o krivičnom postupku

preporučujemo

Delegati Doma naroda PS BiH bez rasprave su usvojili izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku BiH predlagača delegata iz Kluba Hrvatskog naroda, te delegata Halida Genjca.

Ova  dva zakonska prijedloga je prije sjednice Doma usvojila Ustavnopravna komisija Doma naroda.

Riječ je o prijedlogu  delegata iz Kluba hrvatskog naroda: Ljilje Zovko, Bariše Čolaka, Zdenke Džambas, Marija Karamatića i Martina Raguža, kao i principima  Prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o krivičnom postupku koji je predložio delegat Halid Genjac, piše NAP.

Kako je ranije navodio Genjac, Ustavni sud je u junu prošle godine donio odluku kojom je vrlo značajne odredbe Zakona o krivičnom postupku BiH osporio, s najavom da bi ih mogao izbrisati ukoliko Parlamentarna skupština BiH u roku od šest mjeseci ne usvoji izmjene koje će osigurati usaglašenost tih članova s Ustavom BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Bariša Čolak je ranije ukazivao na to da se Zakon o krivičnom postupku BiH mora podhitno promijeniti, podsjećajući da je početkom decembra prošle godine prošlo šest mjeseci u kojima je Parlamentarna skupština BiH trebala uskladiti odredbe Zakona o krivičnom postupku BiH s odlukom Ustavnog suda BiH.

Počela je sjednica Doma naroda PS BiH. U izmijenjenom dnevnom redu nema Izvještaja EK o BiH za 2018. godinu. Delegat Kluba srpskog naroda Sredoje Nović zatražio je da se s dnevnog reda skine Izvještaj o radu Pravobranilastva BiH, te Zakon o agenciji za istrage i zaštitu ( SIPA).

Ovaj prijedlog je usvojen, te su ove tačke skinute s dnevnog reda. Usvojene su izmjene Zakona o sluzbi u Oružanim snagama, te Zakon o radu u Institucijama BiH.

Ognjen Tadić i Dragutin Rodić predložili su kompromis u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH.

Prema njihovom prijedlogu, izmjene koje se odnose na uvođenje elektronskog skeniranje glasačkih listića bi se testno primijenile od 2020. godine, kako bi se ispitala učinkovitost sistema, pa ako se pokaže efikasnim, onda bi se taj metod brojanja glasova primijenio na Opštim  izborima 2022. godine.

Međutim, delegati nisu podržali izmjene Izbornog zakona koje se odnose na uvođenje elektronskog skeniranje glasačkih listića.

U obrazloženju Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine,  predviđa se skeniranje glasačkih listića u svrhu utvrđivanja rezultata izbora.ovog zakona, čiji su predlagači poslanici u Predstavničkom domu Mirsad Mešić, Damir Bećirović, Saša Magazinović, Mirsad Đonlagić, Fehim Škaljić, Damir Arnaut i Denis Bećirović, navodi se da ručno brojanje glasova, uz sporan kredibilitet i stručnost, otvara širok spektar manipulacija, čime se dovode u pitanje iskazana volja birača, pravičnost izbornih rezultata, a time i samih izbora.

Jedna od predviđenih tačaka dnevnog reda je Informacija o provođenju Plana hitnih mjera i realizaciji aktivnosti navedenih u Informaciji o procjenama i mogućnostima Bosne i Hercegovine u vezi s pitanjem izbjegličke krize u regiji i Evropskoj uniji i pregledu situacije u vezi s migrantskom krizom na takozvanoj zapadnobalkanskoj ruti.

Najnovije

Ministarstvo sigurnosti potrošilo oko 12.000 KM na poklone, ručkove u Blagaju, Bihaću…

U Ministarstvu sigurnosti BiH, za razliku od ostalih, niko nema pravo na biznis kartice za reprezentaciju pa ih niko...