- Advertisement -

Donošenje zakona o VSTV-u RS-a je pravno nasilje / Ademović: Put u faktičku secesiju manjeg bh. entiteta

Preporučujemo

U organizaciji Zajedničkog koordinacionog tijela udruženja sudija i tužilaca BiH, uz podršku Centra za javno pravo – Akademija nauka i umjetnosti BIH, danas je održana rasprava o kompatibilnosti Nacrta zakona o visokom sudskom i tužilačkom vijeću Republike Srpske sa Ustavom BiH i posljedicama za bosanskohercegovako pravosuđe.

Prisutnima su se, između ostalih, obratili bh. advokat Nedim Ademović kao i sudija Hakija Zaimović, inače predsjednik Zajedničkog koordinacionog tijela.

Advokat Ademović je, u izjavi za novinare, kaže kako je ruska agresija na Ukrajinu u sjenu stavila usvajanje spornog i neustavnog zakona o VSTV-u RS-a koji, prema Ademovićevom mišljenju, predstavlja fazu pravne secesije.

Donošenje zakona na ovakav način Ademović smatra pravnim nasiljem. Kaže kako je to dokazivanje vladajućih struktura RS-a da država BiH nema kapacitet ni snagu da zaustavi te procese.

Hakija Zajmović, predsjednik Zajedničkog koordinacionog tijela, također je potvrdio da je donošenje neustavnog zakona – pravno nasilje.

– To je pravno nasilje i da nema budućnosti ukoliko bi se sve to ostvarilo na osnovu akata koje predlaže u Republici Srpskoj, rekao je Zajmović.

 

 

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Bečarević: BH-Gas se briše, a županije osnivaju novo preduzeće za projekat Južna interkonekcija

Stručnjak za gas i dobar poznavalac prilika na gasnom tržištu Almir Bečarević danas je upozorio javnost da se preduzeće...