Doris Pack upozorila: U BiH još uvijek jačaju nacionalistički pokreti koji se zalažu za odcjepljenje, ne smijemo zanemariti utjecaj Srbije i Rusije…

Preporučujemo

Bivša zastupnica i veteranka u Europskom parlamentu Doris Pack govorila je za „Jutarnji list“. Na pitanje hoće li predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ikada moći okrenuti leđa Rusiji i, ako neće, do koje bi mu mjere to Europa mogla tolerirati, Pack odgovara:

– Srbija ne može u EU bez da prethodno riješi probleme s Kosovom. Srbija se igra s vatrom ako se u ovoj kritičnoj fazi ruske agresije na Ukrajinu bezrezervno ne opredijeli za EU. Pogotovo zato što se Beograd ne libi koristiti europski novac za financiranje svojih infrastrukturnih projekata. Predsjednik Vučić jednom je ljubio kinesku zastavu, nakon što mu je Peking donirao maske na početku pandemije. Je li ikada poljubio zastavu EU? Jesu li građani Srbije svjesni do koje mjere EU pomaže njihovoj zemlji?

Bosna i Hercegovina je krajem prošle godine konačno dobila status kandidata za članstvo u EU.

– BiH treba živjeti s Daytonskim sporazumom. Ali tamo još uvijek jačaju nacionalistički pokreti koji se zalažu za odcjepljenje. Ne smijemo zanemariti utjecaj koji Srbija i Rusija imaju u BiH”, upozorila je Pack.

EU za 10 godina? Ima li zajedničku vojsku?

– Voljela bih vidjeti Uniju koja je ujedinjenija i manje ovisna o zemljama poput Kine i Rusije. Nadam se da će Europa uspjeti vratiti strateške industrije u svoje zemlje. Trebali bismo jačati suradnju s državama poput Maroka, koji osim što se nalazi na vratima Afrike, bogat je energetskim resursima. Maroko bi bio i koristan saveznik kod migrantske krize. Europska vojska nam ne treba, jer su većina članica ujedno i NATO-ove. Nadam se da će države na Balkanu ostati na putu prema članstvu u EU, kazala je Pack.

Najnovije

Bandić: Studenti ne smiju biti ping-pong loptica između Vlade KS i Univerziteta!

Pozivam Vladu Kantona Sarajevo da interveniše i osigura izvršenje ugovora koji su studenti potpisali sa Univerzitetom u Sarajevu prije...