Dr. Cerić vrlo jasno poručio: Srpska crkva treba nama da se izvine za brojna vrijeđanje naših vjerskih osjećanja!

Preporučujemo

Ne smiruju se reakcije nakon hutbe od 27. januara na kojoj je glavni imam iz Kozarca kod Prijedora Amir ef. Mahića govorio o Svetom Savi, vjerskom autoritetu Srpske pravoslavne crkve i samoj Crkvi. Jedan dio javnosti stava je kako je “svojom hudbom ef. Mahić uvrijedio pravoslavne vjernike zbog čega je MUP RS-a pokrenuo postupak protiv njega” nakon čega se efendija izvinio.

Reagovala je i Islamska zajednica u BiH odakle je navedeno da je “imam iz Kozarca izrekao nekoliko neprimjerenih rečenica o Svetom Savi”, te su poduzeti određeni koraci prema ef. Mahiću. Na “uvrede”, kako se već kaže skočili su svi, dok je bivši poglavar Islamske zajednice u BiH dr. Mustafa Cerić podsjetio na brojne primjerre vrijeđanja vjerskih osjećaja muslimana.  Dr. Cerić je napisao:

  • Sjećate li se videa gdje lažni moralista Hrizostom u decembru 1994. godine govori o “oslobađanju” Bihaća od “muslimanskih fundamentalista”. Potražite.
  • Sjećate li se onog videa iz 2019. na kojem djece u manastiru Visoki Dečani pred svećenicima pjevaju četničke pjesme? Potražite.
  • Sjećate li se srebreničkog popa Aleksandra koji je 2020. podržao djecu u Srebrenici koja su se hvalila što su im djedovi četnici? Isti je u džamiji pravio selfi sa srebreničkim efendijom. Potražite.
  • Sjećate li se onog videa iz 2017. s TV HRAM u kojem hercegovački vladika Atanasije Muhammeda, a.s, naziva epileptičarem, islam izmišljenom vjerom gdje kaže: “S Allahom je čovjek uvijek na gubitku.” Potražite i to.
  • Sjećate li se vijesti iz 2022. o tome da je vladika Pahomije odlikovao ratnog zločinca Vladimira Lazarevića? Prošle godine SPC je odlikovala i ratnog zločinca Vojislava Šešelja. Potražite, nedavno je bilo.

“ Postoji mnoštvo drugih skandaloznih poteza (u miru), ovo su samo neki koji su mi naumpali. Srpska crkva treba da nam se izvine za vrijeđanje naših vjerskih osjećanja!”, poručio je vrlo jasno dr. Cerić.

Najnovije

Završena akcija “Niste same”: Paketi za žene i djevojke uskoro kreću za Tursku i Siriju

Regionalna Asocijacija Poduzetnica pridružila se kampanji Crvenog križa Federacije BiH "Niste same" za žene i djevojke Turske i Sirije. Bosnaskohercegovačke...