Dr.sc. Enver Išerić: Ako se ne postigne dogovor, izmjene Izbornog zakona treba donijeti Visoki predstavnik

Preporučujemo

Pravni stručnjak Enver Išerić kazao je kako bez Palmerovog prijedloga na stolu od dogovora o izmjenama Ustava Bosne i Hercegovine i Izbornog zakona u ovoj godini nema ništa.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

– Građani Bosne i Hercegovine sa nestrpljenjem i zebnjom očekuju rješavanje političke i ustavne krize u Bosni i Hercegovini, a koja je izazvana blokadom rada državnih institucija i različitim pogledima o ustavnoj i izbornoj reformi. Posebno smo bili ohrabreni angažovanjem međunarodnih posrednika u rješavanju ove teške krize.

Međutim, imajući u vidu da predstavnici Republike Srpske vješto prebacuju rješavanje pitanja izmjena Ustava Bosne i Hercegovine i Izbornog zakona na političke predstavnike iz Federacije Bosne i Hercegovine, kao da se to pitanje ne tiče Republike Srpske i da se implementacija presuda Evropskog suda za ljudska prava, kao i osiguranje jednakih prava za sve građane na području cijele Bosne i Hercegovine, ne odnosi na taj dio Bosne i Hercegovine, teško je očekivati da se postigne bilo kakav dogovor.

To posebno zbog činjenice da su političke stranke izašle sa svojim maksimalističkim zahtjevima, odnosno prijedlozima od kojih ne odustaju. Sa takvim stavovima idu i na pregovore. A predstavnici međunarodne zajednice nemaju vlastite prijedloge rješenja koji su u skladu sa međunarodnim standardima i očekuju od naših političara da postignu dogovor.

Zbog toga bi bilo potrebno, u ovom periodu, fokusirati se na izmjene Izbornog zakona kojim bi se omogućio povratak povjerenja građana u izborni proces, a nakon općih izbora u 2022. godini, sa pobjednicima na tim izborima krenuti u nove razgovore o ovim pitanjima.

Ako se ne postigne dogovor niti o tehničkim promjenama Izbornog zakona, njegove izmjene treba donijeti Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini.

Uz to potrebno je odmah debokirati rad državnih institucija i omogućiti njihovo normalno funkcionisanje.

Bio bih sretan da u ovim prognozama pravim grešku i da dogovorom političkih stranaka budemo izvedeni na pravi – evropski put Bosne i Hercegovine, stavljajući tačku na političke probleme, kako bi se okrenuli izgradnji pravne i ekonomski prosperitetne države – poručio je dr.sc. Enver Išerić.

Najnovije

Zatvori maksimalne sigurnosti: Evo gdje bi Jovica Stanišić i Franko Simatović mogli izdržavati kaznu

Presudom koju je donio Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS), bivši direktor Savezne državne bezbjednosti (SDB) Jovica Stanišić i...