Dragulj orijentalne kuhinje: Ramazanska sofra nezamisliva bez šarene dolme

Preporučujemo

Među draguljima orijentalne kuhinje posebno mjesto pripada dolmi, jelu koje je u našu zemlju stiglo sa Istoka, ali se vremenom tako udomaćilo i poprimilo određene lokalne specifičnosti da se već odavno smatra neizostavnim dijelom bosanske kuhinje.

Riječ – dolma turskog je porijekla, a znači “biti napunjen”. Puni se sve što može primiti fil veličine kašičice, pa više.

- -

Na našim prostorima najčešće su to punjene paprike, tikvice, patlidžani, paradajz, luk, tzv. sogan dolma, ali se filovati mogu i krompir, bamija…

Ramazamnska i bajramska sofra nezamisliva je bez šarene dolme, iako se ovo jelo na našim prostorima priprema tokom cijele godine.

Iako danas svaka domaćica ima tajni sastojak koji njenu šarenu dolmu čini posebnijom, ono što je potrebno da bi ovo jelo bilo ukusno su svježe povrće, kvalitetna junetina, riža i začini.

Evo kako ćete je pripremiti:

- -

Potrebni sastojci: 10 – 15 različitih paprika, dvije glavice luka za filovanje, jedan patlidžan, dva paradajza za filovanje i jedna tikvica.

Fil: 750 g mljevene junetine, jedna glavica luka, 300 g riže, četiri svježa paradajza, jedna kašičica bibera po želji, listovi peršuna, so, malo crvene mljevene paprike i ulje.

Postupak pripreme:

Svo povrće dobro operite, a potom očistite. Paprikama izvadite sjeme, a tikvicu presijecite na dva ili tri dijela ako je veća, pa izdubite sredinu. Dvije glavice luka obarite kako bi se slojevi mogli odvajati. Paradajzu također izvadite sredinu, a patlidžan nasolite, pa izdubite sredinu.

Fil: operite rižu, pa joj dodajte izrendani luk, paradajz i krompir, a izvađenu sredinu patlidžana sitno isjeckajte. Navedene sastojke pomiješajte sa mljevenom junetinom, dodajte biber, so, malo isjeckanog peršuna, crvene mljevene paprike i nekoliko kašika ulja.

Pripremljenim filom punite paprike, paradajz, patlidžan, tikvice i prethodno skuhane glavice luka čije ste slojeve polako odvojili.

Filovano povrće slažite u tepsiju.

U tavi potom zagrijte šoljicu ulja, dodajte malo crvene mljevene paprike, pa prelijte preko poslagane dolme.

Pecite je na 250 stepeni Celzijusa oko sat.

Šarena dolma služi se topla prelivena kajmakom.

Izvor: CS/ Index.ba

Najnovije

Scholz ponovio raniji stav: “Ne planiramo isporučiti krstareće rakete Taurus Ukrajincima”

Njemački kancelar Olaf Scholz kazao je Berlin neće isporučiti krstareće rakete Taurus niti će poslati vojsku u Ukrajinu. Istakao je...