Drama na hrvatskom otoku: Isključili su im telefon i internet, uskoro će i struju, zatvoren je i vrtić…

Preporučujemo

No razlog zbog kojeg je zatvoren vrtić na otoku Lastovu – iako ima djece koja bi ga pohađala – prilično je nevjerovatan.

Račun Općine Lastovo blokiran je zbog izgubljenog sudskog spora koji datira iz 2011. godine, piše tportal. Općini su isključeni internet i telefon, a od ponedjeljka ne radi ni vrtić pa je tako 24 djece moralo ostati kod kuće.

Kako je račun općine blokiran još prije ljeta, Veselka Lakić i Zdenka Bačić, dvije tete koje rade u vrtiću, već dva mjeseca nisu dobile platu.

– Vratila sam se na otok 1993. godine i bila šest godina bez posla, a onda se otvorila mogućnost i od 1999. godine radim posao koji sam 20 godina radila i u Zagrebu. Što da vam kažem? Tužno je to da su djeca danas morala ostati kod kuće, kaže Veselka Lakić.

Na Facebooku, piše tportal, pokrenuta je inicijativa kako bi se financijski pomoglo Dječjem vrtiću Lastavica, odnosno kako bi tete mogle dobiti svoj zarađeni novac, međutim tete to ne žele.

S druge strane, Osnovna škola Braća Glumac pod kojom je i vrtić, finansira se iz državnog računa tako da su njihovi djelatnici primili plaću. No, predškolski odgoj finansira se iz općinskog proračuna – koji je blokiran.

„Nakon što su nam isključeni telefon i internet došao je nalog da se isključi i struja. S predstavnicima HEP-a dogovoreno je da se to prolongira do 31. septembra. Nikome nije u interesu da se otok paralizira iako se to već dogodilo. Novca nema za predškolski odgoj, vatrogasce, javnu upravu… za sve one koji su korisnici proračuna.

Ako djeca ne odrade predškolski, ne mogu se upisati u školu“ kazao je načelnik općine Leo Katić.

Najveći apsurd u cijeloj priči je što je Općina Lastovo dug, na temelju kojeg će se blokirati sve javne službe otoka, platila još u februaru 2011. godine. Tada je općina društvu MGT d.o.o. na temelju sudske nagodbe koju su sklopili u decembru 2010. godine uplatila iznos od 453.949 kuna.

Problem za sadašnju općinsku vlast, a kako se pokazalo uskoro i za cijeli otok i život na njemu, nastao je jer je MGT ustupio navedeni dug društvu Croatia Factoring d.o.o..

Najnovije

Generali BiH poslali poruku političarima

Udruženje generala Bosne i Hercegovine zaželjelo je danas sreću svim probosanskim političkim subjektima i pojedincima sa porukom da "ne...