Drugog dana skupa u Neumu raspravljat će se i o raspodjeli javnih resursa u Federaciji

Preporučujemo

 Skup “Rješenje hrvatskog pitanja za europsku Bosnu i Hercegovinu” koji se održava pod pokroviteljstvom Ureda predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića započeo je u četvrtak u Neumu.

Čović je tokom obraćanja rekao da je ovogodišnja tema skupa “Rješenje hrvatskog pitanja za europsku Bosnu i Hercegovinu” na neki način provokativna, naglasivši pritom kako ne vjeruje da postoji hrvatsko pitanje u BiH nego pitanje Bosne i Hercegovine.

- -

“Siguran sam kako je BiH nezaustavljiva na putu prema Europskoj uniji” – rekao je Čović.

Na upit novinara hoće li uskoro biti postignut dogovor oko izmjena Izbornog zakona BiH, Čović je kazao kako je mjesec i po dana dovoljno vremena da proces izmjena Izbornog zakona bude dovršen.

„Još uvijek postoji potreba da neko drži instrumente kako legitimno predstavljanje jednog naroda napraviti kroz instrumente utjecaja brojnijeg naroda u određenoj izbornoj jedinici. S druge strane, veliki sam optimist da ćemo uspjeti, kako bismo osigurali izmjene Izbornog zakona BiH”, rekao je Čović.

U petak, 16.3.2018. godine bit će održan drugi panel – Prijedlozi praktičnih rješenja za ostvarivanje jednakopravnosti Hrvata BiH u skladu sa evropskim vrijednostima, pozitivnim primjerima i praksama – Sesija I: Kako do pravedne podjele javnih resursa u asimetričnom federalnom okruženju?, kojom će predsjedavati prof.dr.sc. Sanja Vlaisavljević, s početkom u 9.30 sati.

- -

U 10.45 sati bit će održana Sesija II: Jednakost kroz zastupanje i predstavljanje (ne)jednakih grupa: Pravičan izborni zakon kao pretpostavka jednakopravnosti i integracije BiH, kojom će predsjedavati prof.dr.sc. Ivan Lučić, a Sesijom III: Perspektive razvoja konstitucionalizma u Bosni i Hercegovini u skladu sa BH ustavnom tradicijom i evropskom demokratsko-pravnom naslijeđu, predsjedat će ambasadorica Lidija Topić, šefica Misije BiH pri EU s početkom u 12.15.sati.

Skup s međunarodnim učestvovanjem „Rješenje hrvatskog pitanja za evropsku Bosnu i Hercegovinu“ održava se u hotelu Grand u Neumu. Organizatori skupa su Hrvatska akademija nauka i umjetnosti u BiH (HAZUBiH), Rektorski zbor Republike Hrvatske, Univerzitet u Mostaru, Odjeljenje za nauku i obrazovanje Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNS), te Institut za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara.

Najnovije

Poznato kada će Barbarez biti predstavljen kao novi selektor

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine dobija novog selektora, a mjesto šefa stručnog štaba nacionalnog tima preuzet će legendarni Sergej...