Drvni sektor u BiH za prvih pola godine zabilježio suficit od 725,7 miliona KM

preporučujemo

Drvni sektor u Bosni i Hercegovini tradicionalno rezultira suficitom u robnoj razmjeni te je on u prvih šest mjeseci ove godine bio 725,7 miliona KM.

U prvom polugodištu 2012. godine, prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, izvoz drvnog sektora iznosio je 1,03 milijarde KM, što je za 263,03 miliona ili 34 posto više nego u istom periodu prošle godine. Istovremeno, povećan je i uvoz za 64,7 miliona KM ili 27 posto, što znači da ukupno uvezena vrijednost ovog sektora iznosi 304,7 miliona KM.

“Vrijednosno najviše izvozimo namještaj i njegove dijelove, a najznačajnija izvozna tržišta su Njemačka, Hrvatska, Nizozemska, Italija i Austrija. Najznačajnije izvozno tržište namještaja i njegovih dijelova je Njemačka, a u odnosu na prošlu godinu izvoz u Njemačku je povećan za 28,7 miliona KM ili 20 posto. Ostala značajna tržišta su Hrvatska i Nizozemska”, podaci su Vanjskotrgovinske komore.

Najnovije

Poslodavci nezadovoljni: Šta su donijele izmjene i dopune Zakona o privrednim društvima?

Novine koje je donio "Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o privrednim društvima" (“Službene novine Federacije BiH”, broj 75/21)...