Atif Dudaković i drugi pušteni na slobodu, pročitajte izrečene mjere zabrane

Preporučujemo

Atif Dudaković i ostalih 12 bivših pripadnika Petog korpusa Armije RBiH, osumnjičenih za ratni zločin, pušteni su u nedjelju na slobodu.

Sud Bosne i Hercegovine je danas odbio prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje mjere pritvora za svih 13 osumnjičenih za ratni zločin u predmetu Dudaković i drugi, potvrdila je za N1 Nihada Buturović, jedan od advokata osumnjičenih. Osumnjičeni će biti pušteni na slobodu uz određene mjere zabrane.

- -

Izrečene mjere zabrane su:

Zabrana sastajanja s određenim osobama iz člana 126.a stav 1. tačka c) ZKPBiH, na način da se osumnjičenima zabranjuje kontaktiranje (uključujući i telefonski ili kontaktiranje preko posrednika), s oficirima i vojnicima koji su na bilo koji način bili uključeni u vojnu operaciju ”Sana 95” na područjima općina Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac, Ključ i Sanski Most. Osumnjičenim se zabranjuje i kontaktiranje sa svim predstavnicima printanih i elektronskih medija o činjenicama koje se odnose na ovaj krivični postupak, kao i javna obraćanja u vezi s ovim krivičnim postupkom.

Kako se navodi, o izvršenju izrečenih mjera starat će se pripadnici nadležnih policijskih stanica u zavisnosti od mjesta boravišta osumnjičenih, i to PS Centar Sarajevo, PS Stari Grad Sarajevo, PS Bihać, PS Cazin, PS Velika Kladuša i PS Ključ. Također, osumnjičenima se nalaže da strogo postupaju u skladu s naredbama i pozivima Suda BiH, kojima se mijenjaju uvjeti ili ukidaju ove obaveze ili kojim se zahtijeva njihovo prisustvo u Sudu, kao i da budu dostupni Tužilaštvu i Sudu BiH.

Izrečene mjere zabrane će trajati dok za njima postoji potreba.

- -

Navodi se i da će se opravdanost ovih mjera kontrolirati svaka dva mjeseca.

Osumnjičeni se, u skladu sa članom 126. b) stav 3., “posebno upozoravaju da im se može odrediti pritvor ukoliko ne budu postupali u skladu s izrečenim mjerama ovog rješenja”.

U petak su pripadnici SIPA-e uz podršku MUP-ova USK i Kantona 10, na području USK-a lišili slobode Atifa Dudakovića, nekadašnjeg zapovjednika 5. korpusa Armije RBiH, te još 11 dužnosnika i pripadnika 5. korpusa Armije RBiH.

Najnovije

Nizozemska obavještajna služba vidi ratove u Gazi i Ukrajini i uništavanje Kur’ana kao okidač za terorističke prijetnje

Nizozemska nacionalna obavještajna agencija saopštila je u utorak da su prijetnje usmjerene na Nizozemsku sve više povezane sa svjetskim...