Dudaković i Nadarević predati u nadležnost Tužilaštva BiH

Preporučujemo

Generala Armije RBiH i bivšeg komandanta Petog korpusa Atifa Dudakovića i bivšeg federalnog ministra za boračka pitanja Ibrahima Nadarevića, pripadnici SIPA-a predali su oko 18 sati u  nadležnost Tužilaštva BiH.

 Dudakovićev i Nadarevićev advokat Asim Crnalić rekao je da ne zna da li će danas iznostiti odbranu ili će tražiti dodatno vrijeme. Pojasnio je da će tužiteljica saopštiti Dudakoviću i Nadareviću činjenično stanje u vezi sa krivičnim djelom koje im se stavlja na teret.

- -
Ibrahim Nadarević (Foto: Index.ba)

-Potom će možda odbrane imati odmah priliku da iznesu svoje viđenje. Nakon toga Tužilaštvo će odlučiti da li će zatražiti pritvor ili ne – pojasnio je Crnalić.

Njih dvojica danas su uhapšena uz još 11 bivših pripadnika Petog korpusa. Tužilaštvo BiH ih sumnjiči za ratne zločine počinjene 1994. i 1995. godine.

Ratni zločini koji su predmet istrage odnose se na stradanje civila i zarobljenih vojnika srpske nacionalnosti, sa područja Zapadnokrajiških općina, tokom 1995. godine, kao i ratne zločine protiv civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti, pripadnika tzv. Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna, tokom 1994. godine.

Opsežna policijska akcija hapšenja bivših pripadnika 5. korpusa sprovedena je jutros na području Sarajeva, Bihaća, Sanskog Mosta, Ključa, Velike Kladuše i Cazina.

- -

(E.L.)

Najnovije

Nizozemska obavještajna služba vidi ratove u Gazi i Ukrajini i uništavanje Kur’ana kao okidač za terorističke prijetnje

Nizozemska nacionalna obavještajna agencija saopštila je u utorak da su prijetnje usmjerene na Nizozemsku sve više povezane sa svjetskim...