Dunja Mijatović i zvanično komesar Vijeća Evrope

Preporučujemo

Dunja Mijatović danas preuzima funkciju komesara za ljudska prava Vijeća Evrope. Podsjećamo, Parlamentarna skupština Vijeća Evrope u januaru je izabrala Dunju Mijatović za novog komesara za ljudska prava VE, nakon što su tu dužnost obnašali Nils Muižnieks (2012 – 2018), Thomas Hammarberg (2006 – 2012) i Alvaro Gil-Robles (1999 – 2006).

“Namjeravam zadržati naslijeđe dosadašnjeg rada Komisije i sposobnost ove institucije da brzo i efikasno reaguje na zaštitu ljudskih ljudskih prava. Moj stav je da su ljudska prava zaista univerzalna i da nema zemlje da nije nadgledana.

U pogledu prioriteta, moja vizija je jednostavna. Jednom riječju, to je: implementacija. Norme, rezolucije, dogovori su tu da nas vode. Da, potrebna nam je politička volja da budemo sigurni da se oni realizuju. Ali, ovo nije stvar samo za vlade. Moramo angažovati naša društva u cjelini u njihovoj implementaciji i uključiti sve u dijalog o ljudskim pravima. Najvažnije je da iznova postignemo dogovor i potvrđivanje ljudskih prava za sve i vratimo povjerenje u njihovu važnost za dobrobit svake osobe. Radujem se saradnji sa vladama, državnim vlastima, međunarodnim organizacijama, braniteljima ljudskih prava, novinarima, nevladinim organizacijama i strukturama ljudskih prava”, navela je Mijatović.

Mijatović je magistrica evropskih studija (diploma Univerziteta u Sarajevu, Univerziteta u Bolonji i Londonske škole za ekonomiju), a magistrirala je o temi “Internet i sloboda izražavanja”. Do 2016. godine bila je predstavnica Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) za slobodu medija.

Njeni protukandidati za mjesto komesara bili su Francuz Pierre-Yves le Borgn i Slovenac Goran Klemenčić, koji je nakon ispadanja u prvom krugu pozvao sve koji su ga podržavali da svoj glas daju Dunji Mijatović, piše Oslobođenje.

Najnovije

SIPA uhapsila sedam osoba, zaplijenila više od osam hiljada kutija cigareta

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su na području Istočne Ilidže, Konjica, Mostara, Pelagićeva, Širokog...