Dunja Mijatović i zvanično komesar Vijeća Evrope

Preporučujemo

Dunja Mijatović danas preuzima funkciju komesara za ljudska prava Vijeća Evrope. Podsjećamo, Parlamentarna skupština Vijeća Evrope u januaru je izabrala Dunju Mijatović za novog komesara za ljudska prava VE, nakon što su tu dužnost obnašali Nils Muižnieks (2012 – 2018), Thomas Hammarberg (2006 – 2012) i Alvaro Gil-Robles (1999 – 2006).

“Namjeravam zadržati naslijeđe dosadašnjeg rada Komisije i sposobnost ove institucije da brzo i efikasno reaguje na zaštitu ljudskih ljudskih prava. Moj stav je da su ljudska prava zaista univerzalna i da nema zemlje da nije nadgledana.

- -

U pogledu prioriteta, moja vizija je jednostavna. Jednom riječju, to je: implementacija. Norme, rezolucije, dogovori su tu da nas vode. Da, potrebna nam je politička volja da budemo sigurni da se oni realizuju. Ali, ovo nije stvar samo za vlade. Moramo angažovati naša društva u cjelini u njihovoj implementaciji i uključiti sve u dijalog o ljudskim pravima. Najvažnije je da iznova postignemo dogovor i potvrđivanje ljudskih prava za sve i vratimo povjerenje u njihovu važnost za dobrobit svake osobe. Radujem se saradnji sa vladama, državnim vlastima, međunarodnim organizacijama, braniteljima ljudskih prava, novinarima, nevladinim organizacijama i strukturama ljudskih prava”, navela je Mijatović.

Mijatović je magistrica evropskih studija (diploma Univerziteta u Sarajevu, Univerziteta u Bolonji i Londonske škole za ekonomiju), a magistrirala je o temi “Internet i sloboda izražavanja”. Do 2016. godine bila je predstavnica Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) za slobodu medija.

Njeni protukandidati za mjesto komesara bili su Francuz Pierre-Yves le Borgn i Slovenac Goran Klemenčić, koji je nakon ispadanja u prvom krugu pozvao sve koji su ga podržavali da svoj glas daju Dunji Mijatović, piše Oslobođenje.

Najnovije

Društvenim mrežama šire se “ratne fotografije” Štukana i Đure: Ovo su scene iz filmova

Poznati bh. glumac i književnik Feđa Štukan priveden je nedjelju na aerodromu "Nikola Tesla" zbog optužbi da predstavlja "bezbjednosnu...