- Advertisement -

Dunović: Kršenje Ustava postalo uobičajeno

Preporučujemo

“Cijela predizborna kampanja HDZ-a BiH se svela na Izborni zakon, a pri tom ih ne interesuje iseljavanje Hrvata iz BiH”, rekao je Milan Dunović, potpredsjednik FBiH. Osvrnuo se i na status demobilisanih boraca, neprovođenje odluka Ustavnog suda i rad entitetskih vlasti. Mišljenja je da je kršenje Ustava u FBiH postalo uobičajno.

Istakao je da je sada na Vladi FBiH da provede dva zaključka Predstavničkog doma Parlamenta FBiH o demobilisanim borcima.

“Šta će biti dalje sa zaključcima je na Vladi FBiH. Vlada u narednih 30 dana treba predložiti dva zakonska rješenja”, kazao je.

Smatra da je objavljivanje registra boraca osnova za rješavanje problema s kojima se suočava ta populacija.

“Borci su godinama tražili registar, dodatak i ukidanje finansiranja boračkih udruženja. U FBiH imamo preko 1.600 udruženja i ogromna količina novca se izdvaja za njihovo finansiranje. Ta tri zahtjeva su povezane stvari. Logično je da ako se prestanu finansirati udruženja, može se stvoriti novac za borački dodatak. U RS-u borački dodatak već postoji, a u FBiH se govori da nema novca, što je besmisleno. Važnije od ta dva zahtjeva je objavljivanje registra boraca, što je osnova problema. Registar će nam dati puno podataka i on mora biti javan. Podatak da neko nije bio borac u ratu ne može biti tajna”, objasnio je Dunović.

Pri tome je ukazao da nije siguran da li će se registar boraca objaviti do predstojećih izbora.

“Da su htjeli objaviti, objavili bi. Odakle 580.000 boraca, to nije realan podatak, bez obzira na razna obrazloženja resornog ministarstva”, kazao je.

Za Dunovića registar boraca mora biti objavljen kako bi se saznala prava istina jer su mnogi dobili privilegije, a nisu bili borci.

“Previše je vremena prošlo od kada govorimo o lažnim borcima, o ljudima koji su rat proveli u Njemačkoj, a vode se kao borci. Na osnovu toga su dobili certifikate kojima su učestvovali u privatizaciji, dobijali privilegije”, naglasio je.

Ukazao je na razliku između registra boraca i registra boračkih dodataka koji je Ministarstvo za boračka pitanja FBiH djelimično objavilo.

“Resorno ministarstvo je objavilo registar naknada na Federalnom nivou, pri čemu nisu objavljene naknade na nivou opština i kantona, a tu postoje i više naknade. U medijima su pokušali to predstaviti kao registar boraca. Ja sam odbio prihvatiti pristupne kodove za registar jer on ne smije biti dostupan samo pojedincima. Suština je u tome da svi znaju te podatke. Taj registar naknada nije kompletan. I certifikati koje su dobili borci je naknada”, rekao je on.

Komentarisao je prijedloge Venecijanske komisije o izmjenama Izbornog zakona. Smatra da su bili očekivani i da nisu u skladu sa prijedlozima HDZ-a BiH.

“Toliko je očigledno da smo svi znali šta će reći Venecijanska komisija. Ono što se dešavalo u BiH je demonstracija nedemokratije od strane HDZ-a BiH. Principi HDZ-a su potpuna diskriminacija na osnovu nacionalne i teritorijalne pripadnosti. Prijedlozi Venecijanske komisije su suština rješenja. Podsjetit ću da su bila dva prijedlog HDZ-a i jedan SDA za izmjene Izbornog zakona. DF i SDP su predložili izmjene Zakona o izbornim jedinicama u FBiH. To je ono što je i odprilike predložila Venecijanska komisija. Mi nikada nećemo pristati na podjelu glasača. Prijedlog HDZ-a BiH onemogućava da Hrvati iz Sarajeva, Tuzle ili Bihaća budu jednakopravni tj. delegirani u Dom naroda. To nisu evropske vrijednosti i Evropa to neće nikada prihvatiti”, naglasio je.

Mišljenja je da HDZ BiH nema volju da se postigne dogovor u vezi izmjena Izbornog zakona.

“Svoju izbornu kampanju zasnivaju samo na Izbornom zakonu. Kao stranka koja se deklarativno zalaže za prava Hrvata, a ne interesuje ih iseljavanje Hrvata iz BiH. Krše sva načela građanska prava koja vrijede u Evropskoj uniji. Venecijanska komisija im je to jasno poručila”, istako je Dunović.

Ocijenio je da je kršenje Ustava postalo uobičajno u FBiH, a kao primjer za to je naveo izmjene Zakona o stečaju.

“Nažalost, kršenje Ustava je postalo uobičajno. Neprovođenje presuda Ustavnog suda je i u medijima postalo prihvatljivo. Prihvatljivo je kazati da neko krši presudu Ustavnog suda. Primjer je Zakon o stečaju u FBiH. Punih 25 mjeseci se provođenje presude Ustavnog suda o tom Zakonu opstruisalo. Tek sada radnici u firmama u stečaju imaju zakonsku mogućnost da dobiju platu za svoj rad. Imali smo slučaj rad radnici koji rade u preduzeću u stečaju nemaju platu, topli obrok, pravo na liječenje. Političkim elitama je to bilo normalno”, rekao je.

Objasnio je koliko su radnici oštećeni neprovođenjem odluka Ustavnog suda o Zakonu o stečaju.

“U 12 godina je jednom radniku ukradeno 60.000 maraka. Ogromna količina novca je radnicima oteta. To je nedopustivo. Apelacija o Zakonu o stečaju je napisana dvije godine prije nego što ću ja biti imenovan za potpredsjednika FBiH. Da li je sadašnjoj i prethodnoj vlasti bilo normalno da radnici budu u takvoj poziciji”, pitao je Dunović.

Dotakao se i rada zakonodavne i izvršne vlasti u FBiH. Smatra da građani mogu samo procijeniti da li se radi na reformama.

“Moram reći sa žaljenjem da je rad Vlade FBiH na najnižem nivou od kada postoji FBiH. Svjedoci smo da se ne održavaju svoje sjednice Parlamenta FBiH. Dovoljno je samo pogledati statističke pokazatelje o radu Vlade FBiH. Građani vide kakav je reformski put. Reforme jesu neophodne, ali se ne mogu raditi na neustavan način. Veliki broj zakona je protuustavan. Mnogi zakoni nisu bili reformski. Tipični primjer je bio Zakon o državnim službenicima. Evropska komisija je u svom izvještaju jasno ukazala da nas reforma javne uprave u FBiH vraća deset godina unazad. Dakle, parlamentarci iz vlasti su predložili politizaciju javne uprave. Opozicija je ukazivala da ne smijemo ukazivati protuustavan Zakon”, objasnio je Dunović.

Obrazložio je svoju podršku organizacijama civilnog društva, a jedna od njih je i “EDUS” koji se bavi podrškom djeci sa i bez poteškoća u razvoju.

“Na svoj posao gledam onako kako treba da se gleda na svaki posao. Percepcija javnosti je da političari ne žele pomoći. Većina političara se jeste odrodila od naroda. To je postalo uobičajno u političkom životu u FBiH. Ne želim na to pristati”, zaključio je Dunović.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Objavljena koalicija SBIH-Platforma za progres u HNK: Cilj je baviti se konkretnim problemima i razvojem u ovom kantonu

U Mostaru je danas održana zjednička press konferencija Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBIH) i Platforme za progres na...