Dunović sa predstavnicima Saveza udruženja gluhih i nagluhih FBiH: Zakon o upotrebi znakovnog jezika

Preporučujemo

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović  primio je danas u posjetu predstavike Saveza udruženja gluhih i nagluhih Federacije BiH.

Sekretar Saveza Sulejman Čaković iznio je probleme sa kojima se kao marginalizovana grupa, nažalost, svakodnevno susreću u našem društvu. Najveći problem jeste istakli su nepostojanje zakona kojim bi se lako regulisala njihova prava i potrebe. Pokušali su ići korak  dalje u rješavanju problema, te su Vladi FBiH još prije par godina uputili Prijedlog Zakona o upotrebi znakovnog jezika u FBiH, koji nažalost nikada nije upućen u parlamentarnu proceduru.

- -

Potpredsjednik Dunović u razgovoru je istakao da je poražavajuća činjenica ta što u našem društvu osobe sa bilo kojom vrstom invaliditeta nemaju adekvatne uslove za život.  Pozdravio je aktivnosti i predan rad Saveza udruženja, te činjenicu da su gotov prijedlog Zakona dostavili Vladi FBiH.

Nada se da će u skorije vrijeme, kako Vlada, tako i Ministarstvo rada i socijalne politike, analizirati dostavljeni prijedlog kako bi što prije bio upućen u parlamentarnu proceduru.

“Zakonska regulativa u našoj zemlji ne prati često potrebe stanovništva koji se susreću sa životnim problemima, što većina političara pod hitno mora mijenjati. Naša obaveza je pomoći onima koji nisu zastupljeni adekvatno u društvu, a to ćemo najbolje uraditi ako sistemski pristupimo rješavanju problema”, kazao je Dunović.

Sastanku su prisustvovali i Jovo Ninić, stručni saradnik u Stručnoj službi Saveza i Tea Sidro, sudski tumač za znakovni jezik.

Najnovije

Modriča: U požaru u zdravstvenoj ustanovi stradala jedna osoba

Jedna osoba poginula je u požaru koji se tokom noći desio u jednoj javnoj zdravstvenoj ustanovi u Modriči. Kako je...